Yeni Sayfa 2
Değerli
Üreticiler;
İyi
Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal
üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile
üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da
korunmuş olacaktır.
KARAR AŞAMASINDA RİSK
DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan
bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim
alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan
sağlığı ve çevreye olan etkileri değerlendirilmeli, kontrol altına alınamayacak
riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Tarım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır.
Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi,
sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve
diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi gözönünde tutularak
yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına bağımlılığın
azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü
üretim yapmalıdır.
ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ
KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ!...
İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli
prosedürü yerine getirmek üzere yapılacak ilk iş, İTU konusunda
yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına
alınmasını sağlamaktır.
İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA,
ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR!...
Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çifçiler tarafından kayıt altına
alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulmalıdır. Bu
kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı,
uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama
aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç günsonra hasat yapılması
gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir.
ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL
HUSUSLAR
Toprağın işlenmesinde, erozyonu azaltacak ve toprağın
fiziksel yapısını koruyacak teknikler kullanılmalı.
Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara
karşı dayanıklı olmalı.
Kaliteli tohum, fide veya fidan kullanılmalı
Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımı için toprak
analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyulduğunda
yaptırılmalı. Gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun olduğunu
belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda yapılmalıdır.
Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı vediğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız,
Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek
ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı.
Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk
değerlendirme esaslarına bakılarak, sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez
mikrobiyal, kimyasal ve mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilmeli.
Hastalık ve zararlılarla mücadele "Entegre Mücadele Teknik
Talimatları" doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler,mekanik mücadele,
biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı. Son çare olarak
kimyasal mücadele yapılmalıdır.
Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili kayıtlar
tutulmalı. Pestisit kalıntı analizlerinin sıklığı, risk değerlendirmelerine
göre yapılmalı. Maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil
eylem planı mevcut olmalıdır.
İşletmedeki olası atık ürünleri ve kirlilik kaynaklarını belirtiniz.
Hasat, hijyenik koşullarda yapılmalı.
Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt,
karton, plastik, ürün kalıntısı, yağ, kaya yünü vb.) ile muhtemel kirlilik
kaynakları (kimyasallar, yağ, yakıt, ses, ışık kalıntı, paketleme evinden çıkan
akıntılar) belirtilmelidir.
Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan
işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler
bulunmalıdır.
Ürününüz, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar
tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendirilir.
İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.
Unutmayınız ki, İyi Tarım Ürünü sertifikası ürününüzün
markası olacaktır.