Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    FAALİYET RAPORLARI
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, IV. ÇEYREK VE YILLIK: EKİM-ARALIK, 2024
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ARALIK, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ARALIK VE YILLIK 2024
    • ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ, 2024
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • TARIMSAL ALET VE MAKİNE İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • İKLİM FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, OCAK,2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, OCAK, 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
    TOB BİLGİ EDİNME
    MERKEZ TEŞKİLAT
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Konular > Bitkisel Üretim > İyi Tarım Uygulamaları
Skip Navigation Links.
Collapse Bitkisel ÜretimBitkisel Üretim
Collapse Bitki Besleme ve Tarımsal Tekn...Bitki Besleme ve Tarımsal Tekn...
Bitki Besleme
Bitki Besleme İstatistikleri
Collapse Çayır Mera ve Yem BitkileriÇayır Mera ve Yem Bitkileri
Çayır Mera Desteklemeleri
Collapse İyi Tarım Uygulamalarıİyi Tarım Uygulamaları
Bitkisel Üretim
Denetimler
Destekler
Eğitimler
Hayvansal Üretim
İstatistikler
Projeler
Su Ürünleri
Yetkili Kuruluşlar (KSK)
Collapse Organik TarımOrganik Tarım
Destekler
Eğitim
Genel Bilgiler
İstatistikler
Projeler
Ürünlerinin İthalat ve İhracat...
Yetkili Kuruluşlar (KSK)
Yürütme-İzleme
Collapse Tarım HavzalarıTarım Havzaları
Bitkisel Üretim Destekleri
Bitkisel Üretim Planlaması
Destekleme Mevzuatı
Tarım Havzaları Üretim ve Dest...
Collapse Tarla ve Bahçe BitkileriTarla ve Bahçe Bitkileri
ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Araz...
Örtü Altı Kayıt Sistemi
Örtü Altı Yetiştiricilik
Ürünler ve Üretim
Collapse TohumculukTohumculuk
Fidan/Fide ve Doku Kültürü
Formlar
Islahçı Hakları
Kayıt Listeleri ve Diğer Başlı...
Laboratuvar Yetki Devri Alan K...
Özel Sektör Tarımsal Araştırma...
Tohumculuk Desteklemeleri
Tohumculuk İstatistikleri
Yetkili Tohumculuk Kuruluşları
İyi Tarım Uygulamaları

​
İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
​( 07.12.2010 Tarih 27778 Sayılı​)
(8/7/2019 Tarih ve 30825 Mükerrer Sayılı Yönetmelik değişiklikleri işlenmiştir) 

 
YÖNETMELİK: pdf           
​

 İYİ TARIM UYGULAMALARI KONUSUNDA YETKİLENDİRİLMİŞ KONTROL VE SERTİFİKASYON KURULUŞLARININ ÇALIŞMA TALİMATI

EK :    EK-1 (docx)              EK :   EK-2-3-4-5-6 (xlsx)

​
İyi Tarım Uygulamaları Kapsamında İl Müdürlüklerinin Görev Ve Sorumluluklarına İlişkin 2015/001 sayılı Genelge

EKLER :Ek1 Ek2 Ek3 Ek4 Ek5 Ek6 Ek7 Ek8 Ek9​

Bakanlık Piyasa Denetimine Yönelik Talimat.pdf
​
Bitki Koruma Ürünü Yetki Belgesi Talimatı.pdf

11.06.2021 tarihli İyi Tarım Uygulamaları Talimatı.pdf

Özel Gıda Labaratuvarları ile ilgili 16.04.2023 Tarihli Yazı.pdf​

          

MERKEZ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ 2025 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ için tıklayınız​​

Merkez Döner Sermaye Banka Hesap Numarası

Tarım ve Orman Bakanlığı

Merkez Döner Sermaye Saymanlığı

Halkbank Ümitköy Şubesi

TR 1000 0120 0941 6000 1600 0034

Yetkilendirilmis+Kurulus+Denetim+Talimati-2020-üstyazıson

Yetkilendirilmis+Kurulus+Denetim+Talimati-2020-son.pdf

Yeni Sayfa 2

Değerli Üreticiler;

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

 

KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...

İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri değerlendirilmeli, kontrol altına alınamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Tarım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi gözönünde tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına bağımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalıdır.

 

ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ!...

İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli prosedürü yerine getirmek üzere yapılacak ilk iş, İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına alınmasını sağlamaktır.

 

İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA, ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR!...
Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çifçiler tarafından kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulmalıdır. Bu kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç günsonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir.

 

ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR

Toprağın işlenmesinde, erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak teknikler kullanılmalı.

 

Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı.

 

Kaliteli tohum, fide veya fidan kullanılmalı

 

Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımı için toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyulduğunda yaptırılmalı. Gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda yapılmalıdır.

 

Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı vediğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız,

Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk değerlendirme esaslarına bakılarak, sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilmeli.


Hastalık ve zararlılarla mücadele "Entegre Mücadele Teknik Talimatları" doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler,mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı. Son çare olarak kimyasal mücadele yapılmalıdır.

 

Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulmalı. Pestisit kalıntı analizlerinin sıklığı, risk değerlendirmelerine göre yapılmalı. Maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil eylem planı mevcut olmalıdır.


İşletmedeki olası atık ürünleri ve kirlilik kaynaklarını belirtiniz.

Hasat, hijyenik koşullarda yapılmalı.

 

Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt, karton, plastik, ürün kalıntısı, yağ, kaya yünü vb.) ile muhtemel kirlilik kaynakları (kimyasallar, yağ, yakıt, ses, ışık kalıntı, paketleme evinden çıkan akıntılar) belirtilmelidir.

 

Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler bulunmalıdır.


Ürününüz, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendirilir.


İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

Unutmayınız ki, İyi Tarım Ürünü sertifikası ürününüzün markası olacaktır.​

​

​


​İTU Logosu Kullanımının Usul ve Esaslarına İlişkin G​enelge (2014/002)​

İyi Tarım Uygulamaları ibaresi ve logosu T.C. Türk Patent Enstitüsü 556 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin 7 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (h) ve (k) bentleri çerçevesinde koruma altına alınmıştır. 

İyi Tarım Uygulamaları logo ve belgesinin yanıltıcı, uygun olmayan ve İyi Tarım Uygulamaları hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre sertifikalandırılmayan ürünlerin ambalajlarında kullanılması durumunda, her türlü yasal hak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne aittir. 28/05/2014 tarihli 29013 sayılı İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe uygun olarak İyi Tarım Uygulamaları logosunun kullanımı ile ilgili ek.1 ‘de verilen Genelge ‘de belirtilen kurallara uyulması gerekmektedir.

Eki:
1. İyi Tarım Uygulamaları Logosu Kullanımının Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge 2014/002   (itu_logo_genelge_2014.002.pdf)
2. İyi Tarım Uygulamaları logosu (itu_logo.ai)
3. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo.jpg )
4. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_renkkodlari.ai)
5. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_renkkodlari.pdf)
6. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_disi_kullanimi.ai )
7. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_disi_kullanimi.pdf)
8. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_siyah_beyaz.ai)
9. İyi Tarım Uygulamaları logosu   (itu_logo_siyah_beyaz.pdf )  ​

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI