Gıda Etiketleme
Giriş
Avrupa Birliği’nde, gıda ürünlerinin içeriği ve bileşimine dair Avrupalı tüketicilerin kapsamlı bilgi edinebilmelerini sağlamak adına gıdaların etiketlenmesi için kurallar devreye konmuştur.
Topluluk Mevzuatı
2000/13/AT sayılı Direktif, 26 Kasım 2001 tarihli, etiketleme için et tanımı, gıdalarda etin nerelerde katkı maddesi olarak kullanıldığına dair yasaları içeren 2001/101/AT sayılı Komisyon Direktif ve 10 Kasım 2003 tarihli Direktif 2003/89/AT sayılı Direktif tarafından değiştirilmiştir. Bu son değişiklik, etiket üzerinde tüm içeriğin belirtilmesini zorunlu kılmaktadır. Yeni hükümler 25 Kasım 2005 tarihinden itibaren uygulamaya konacaktır.
Etiketleme ve gıdanın nihai tüketiciye sunumu ve reklamı üzerine olan 2000/13/AT sayılı Konsey Direktifi, gıdaların etiketlenmesi ile ilgili AB mevzuatının ana parçasıdır. Bu direktif fonksiyonel etiketleme ilkesine dayanmaktadır. Bunun amacı, tüketicinin, ürünün içeriği, imalatçısı, depolama ve hazırlanma koşulları ile ilgili gereken tüm bilgileri almasını sağlamaktır. Üreticiler, verilen bilgiler doğru ve tüketiciyi yanıltmayacak nitelikle olduğu müddetçe, istedikleri ek bilgileri etikette bulundurmakta serbesttirler. Ayrıca, bu direktif, herhangi bir hastalığı önleyici veya tedavi edici gıda maddeleri veya bu maddelere atıfta bulunan bilgileri yasaklamaktadır.
Bu çalışma, yakın zamanda sonlandırılmıştır. 1997’de, Nicel Malzemeler Beyannamesi ilkesinin uygulanması için genel yönerge çıkarılmıştır. Etiketler, nihai ürünün yüzdesi şeklinde belirtilen belirli maddelerin miktarını göstermek üzere vardır. Yönergeleri, Aralık 1998’de revize edilmiştir.
Fiyat Göstergesi
Fiyatların göstergesi, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 16 Şubat 1998 tarihli, tüketicinin korunması adına tüketiciye sunulan ürünlerin fiyatlarının gösterilmesi üzerine 98/6/AT sayılı Direktif tarafından düzenlenmektedir.
Bu direktifin amacı, satış fiyatı göstergesi ve tüketici bilgilerini birleştirmek ve fiyat karşılaştırmasını kolaylaştırmak amacı ile tüketicilere tüccarlar tarafından sunulan ürünlerin ölçü birim fiyatının belirtilmesidir.
Kinin ve Kafein
Belirli gıda katkı maddeleri, fazla tüketildiği veya sadece tüketildiği zaman, tüketicilerin çoğunda bir problem gözlenmezken bazı tüketicileri olumsuz etkileyebilir. Kafein ve kinin de bu gıda maddelerine örnektir. Bazı içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılan kinin, metabolik rahatsızlığı bulunan kişilerde kontrendikasyona neden olabilmektedir. Kafein, aşırı tüketildiğinde, olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle, Komisyonun 2002/67/AT sayılı yönetmeliği tüketicilerin sistematik olarak, gıdalarda kafein veya kinin varlığına ve yüksek kafein içeriği varlığına dair bilgi sahibi olmalarını hedeflemektedir.
Kinin ve kafein için, ilave etiketleme kuralları 2002/67/AT sayılı direktifte bulunmaktadır.
Sığır Etinin Etiketlenmesi
Komisyonun 25 Ağustos tarihli 1825/2000 sayılı Tüzüğü, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 1760/2000 sayılı Tüzüğünün sığır eti ürünlerinin etiketlenmesine ilişkin uygulanmasına dair detaylı kuralları ortaya koymaktadır.
GM Gıda & Yem Etiketlenmesi
1007’den beri, Topluluk mevzuatı GM gıdaların etiketlenmesini belirli durumlar için zorunludur;
GDO’dan oluşan veya GDO içeren ürünler,
GDO’dan üretilen ama artık GDO içermeyen ürünler (eğer hala, genetik modifikasyondan kaynaklanan DNA veya protein mevcut ise)
GDO Etiketleme için, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 22 Eylül 2003 tarihli 1830/2003 sayılı Tüzüğü gereği, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdalar ve genetiği değiştirilmiş organizmalardan üretilen yem ürünlerinin izlenebilirliğini içermektedir ve 2001/18/AT sayılı Direktif, bu direktifle değiştirilmiştir.
Genetiği değiştirilmiş mısır ve soya çeşitlerinin etiketlenmesi 258/97 sayılı Tüzükte kapsanmamış, 1139/98 sayılı Tüzükte yer almıştır. Buna ek olarak, tüm genetiği değiştirilmiş katkı maddeleri ve tatlandırıcılar, 50/2000 sayılı Tüzüğe göre etiketlendirilmek durumundadır.
Genetiği değiştirilmiş tohum çeşitleri 98/95/AET sayılı Konsey Direktifine göre etiketlendirilmelidir.
Beslenme Etiketlemesi
Genel beslenme etiketlemesi, 90/496/AET sayılı Konsey Direktifi ile yönlendirilmektedir.
Beslenme Etiketlemesi hususunda temel kuralları içeren revizyon süreci:
Ocak 2008’de, Komisyon Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin bir mevzuat önerisini Topluluk mevzuatını güncellemek ve gözden geçirmek için öne sürmüştür. Gıdaların beslenme etiketlemesi üzerine 90/496/AET sayılı Konsey direktifi, mevzuatın belirli yönlerini değiştirebilme ihtimalini öne sürmektedir.
Gıda katkı maddeleri
Gıda katkı maddeleri, normal bir diyete ek olarak kullanılabilecek beslenme veya fizyolojik etkiye sahip konsantre besin kaynağı veya besin maddeleridir.
2002/46/AT sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi, gıda katkı maddelerindeki vitamin ve mineraller üzerine belirli kurallar öne sürmektedir. 2002/46/AT sayılı Direktifin Ek II kısmında onaylı vitamin ve mineral hazırlıklarını içeren bir liste yer almaktadır. 2002/46/AT sayılı Direktif, 1137/2008 Yasal Düzenlemesi ile uyumlu hale getirilmiştir.
Gıda katkı maddeleri vitamin ve mineral düzeyleri
Gıda katkı maddeleri üzerine 2002/46/AT sayılı Direktif vitamin ve mineral miktarları için maksimum ve minimum değerleri içermektedir.
Yapılan çalışmalar ışığında, Komisyon, gıda katkı maddeleri üzerine olan 2002/46/AT sayılı Direktife uyumlu olmak üzere, Konsey ve Avrupa Parlamentosuna, vitamin ve mineraller dışındaki maddelerin kullanımına ilişkin bir rapor hazırlamıştır. Bu rapor, iki Komisyon personeli çalışma belgeleri ile birlikte sunulmuştur. Vitamin ve mineraller dışındaki gıda katkı maddeleri için özellikler ve Pazar için uygun perspektifler ve bunların kullanımına ilişkin bilimsel bilgi raporda mevcuttur.
Sağlık ve Beslenme İddiaları
Giriş
2006 senesinin aralığında, gıda üzerine yapılan beslenme ve sağlık iddialarına dair tüzük, Konsey ve Parlamento tarafından kabul edilmiştir. Bu Tüzük ile ilk defa, “düşük yağ”, “yüksek lif” ya da “kan kolesterolünü düşürmek” gibi sağlık bilgilerinin içerilmesini öne sürmüştür.
Bu tüzük, Avrupa Birliği’nde gıda etiketleme, sunuş veya pazarlamaya dair herhangi bir iddianın açık, net ve tüm bilim dünyası tarafından kabul edilmiş kanıtlara dayalı olmasını sağlamak için uygulama önlemlerini öne sürmüştür. Ayrıca, bu tüzük adil rekabeti ve gıda alanında yeniliği muhafaza etmektedir.
Arka Plan
Komisyon, Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği için 16 Temmuz 2003’te teklifte bulunmuştur (Teklif No (2003) 424).
Komisyon hizmetleri, 90'dan fazla paydaşın yorumunu almıştır:
Sanayi Grupları, Tüketici Grupları, Diğer Gruplar
Sağlık İddiaları
SAĞLIK İDDİALARI NELERDİR?
Sağlık iddiası, sağlık ve gıda arasındaki herhangi bir ilişki olarak ifade edilir.
Komisyon, bilimsel kanıta dayalı ve tüketici tarafından kolayca anlaşılabilir sağlık iddialarını yetkilendirir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) sağlık iddialarını destekleyen bilimsel kanıtları değerlendirmekten sorumludur. Komisyon, Avrupa Birliği tarafından onaylanan ve reddedilen sağlık iddialarının dahil olduğu listeler hazırlamaktadır.
SAĞLIK İDDİALARININ TÜRLERİ NELERDİR?
Vücudun büyümesi, gelişmesi ve işlevleri ile ilgili, psikolojik ve davranışsal işlevler ile ilgili, zayıflama ya da kilo kontrolü üzerine vb.
YETKİLENDİRME İŞLEMLERİ?
AB ülkeleri, Komisyona yaklaşık 44000 sağlık iddiasını içeren ulusal listeler hazırlamaktadır. Bunlar birleştirilip EFSA’ya değerlendirilmek üzere gönderilir. EFSA’nın görüşleri seri olarak yayımlanmıştır.
EFSA ulusal mercileri ve uygulamanın alındığı Komisyonu bilgilendirir ve kamuoyuna açık bir görüş bildirir. Komisyon bir karar taslağı hazırlar ve EFSA görüş yayımladıktan sonra, bu taslağı Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesine gönderir. Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi'nin olumlu görüşü elde edildikten sonra, Avrupa Parlamentosu ve Konsey, Komisyon’un karar taslağı üzerinde inceleme yapmak hakkına sahiptir. Hiçbir itiraz yoksa, Komisyon, taslak karar kabul etmiştir.
Beslenme İddiaları
Beslenme iddiası, herhangi bir gıdanın beslenme açısından belirli özelliklere sahip olduğunu öne sürmektedir.
Beslenme iddialarına, 1924/2006 sayılı Tüzük Ekinde yer alan listede mevcut ise izin verilmektedir.
Başlıca beslenme iddiaları: Düşüm Enerjili, Enerjisi-Azaltılmış, Enerjisiz, Düşük Yağ Oranı, Yağsız, Doymuş Yağ Oranı Düşük, Düşük Şeker Oranı, Şekersiz, Şeker İlavesiz, Düşük Sodyum/Tuz İçeren, Elyaf Kaynağı, Yüksek Fiber, Protein Kaynağı, Yüksek Protein vb.
Besin Profilleri
Komisyon besin profilleri üzerine belirli ve kapsamlı görüşmeler yürütmüştür. Üye ülkelerin uzmanları, Komisyonun beslenme ve sağlık üzerine çalışan uzman grubuna danışmıştır. Bu çalışmalar içerisinde, EFSA da bulunmaktadır.
Yönetmeliğin dördüncü maddesinde belirtildiği üzere Ocak 2009 tarihi itibariyle Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin incelemesi ve düzenleyici komite prosedürü ile besin profillerinin oluşturulması gerekliliğini öne sürmektedir.
Doğal Mineralli Sular
İnsan tüketimi için tasarlanmış farklı kategoriler mevcuttur, doğal mineralli sular bu kategorilerden bir tanesidir. Doğal mineralli sular, kaynaklarının saflığı ve mineral seviyelerine göre karaterize edilmektedirler.
2009/54/AT sayılı direktif, doğal mineralli suların pazarlaması ve istismarı üzerinedir.
2003/40/AT ve 16 Mayıs 2003 tarihli Komisyon Direktifi, doğal mineral sularının bileşenleri için konsantrasyon limitleri ve ozonla zenginleştirilmiş hava kullanımı için etiketleme gereksinimlerini içermektedir.
Doğal mineral suları, AB üyesi ülkelerin yetkili makamları tarafından veya Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ülkeleri tarafından yapılan bir yetkilendirme prosedürüne tabidir.
115/2010 sayılı ve 9 Şubat 2010 tarihli Komisyon Tüzüğü doğal maden suları ve kaynak sularından elde edilen florür giderimi ve aktif alümina kullanımı üzerinedir.