Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • FAALİYETLER
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUM VE NOTLARI
    • İŞÇİ VE İŞVEREN İŞLEMLERİ EĞİTİM
    • TERFİ VE İNTİBAK SUNUMU
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
    • İŞÇİ MAAŞ SUNUMU
    • DİSİPLİN MEVZUATI
    • PERSONEL BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ
    • EMEKLİLİK İŞLEMLERİ
    • PERSONEL PLANLAMA VE NORM
    • SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR
    • MEMUR MAAŞI VE PROGRAMI
    • İZİN İŞ VE İŞLEMLERİ
    • TAŞRA ATAMA İLE İLGİLİ MEVZUATLAR
    • EĞİTİM SİSTEMLERİ
    SIK SORULAN SORULAR
    • HİZMETİÇİ EĞİTİM
    • UZAKTAN EĞİTİM
    • STAJ BAŞVURUSU
    • DİSİPLİN İŞLEMLERİ
    • KADRO VE TERFİ İŞLEMLERİ
    • ÖZLÜK VE PASAPORT İŞLEMLERİ
    • İZİN İŞLEMLERİ
    • MAL BİLDİRİMLERİ
    • MAAŞ VE HARCIRAH İŞLEMLERİ
    • ATAMA VE YER DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ
    • İŞÇİ VE İŞVEREN İLİŞKİLERİ
    • PBYS VE NORM KADRO İŞLEMLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksPersonel Genel Müdürlüğü > Menu
Atama ve Yer Değişikliği İşlemleri

​Bakanlığımız Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar kısmının 7. maddesine göre Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni unvanına geçebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.

​

 2828 sayılı Kanuna 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile geçici 16 ıncı madde eklenmiştir. Geçici 16 ıncı maddenin birinci fıkrasında “Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar…” hükmüne yer verilmiştir.
    Yine Devlet Personel Başkanlığının benzer bir görüşünde “2828 sayılı Kanunun geçici 16 ıncı maddesi kapsamında yer alan kişilerin öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara atamaları yapılabilmekte olup, Memur, Bilgisayar İşletmeni ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni gibi öğrenimle ihraz edilemeyen unvanlara atamalarının yapılması mümkün bulunmamaktadır.” şeklinde görüşü mevcuttur.
     Bu nedenle Bakanlığımız Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği  Yönetmeliğine göre Yardımcı Hizmetler Sınıfından Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçebilmek için en az lise mezunu olmak ve açılacak olan sınava katılarak başarılı olunması  gerekmektedir.


Bakanlığımız Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar kısmının 7. maddesine göre Bilgisayar İşletmeni unvanına geçebilmek için, En az lise veya dengi okul mezunu olmak ve MEB onaylı bilgisayar kursu sertifikasına sahip olmak ya da en az iki dönem bilgisayar dersi aldığını belgelemek şartı aranmaktadır.

​657 sayılı Kanunun 54.maddesinde “Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği aday memur kurumlararası geçiş yapamaz.

​Bakanlığımızca personel alımları, Bütçe Kanunu hükümleri ile Bakanlığımıza tahsis edilen kontenjan dâhilinde, kadro durumu ve hizmet ihtiyacı çerçevesinde, personel açığı olan branşlardan, Devlet Personel Başkanlığının tespit etmiş olduğu nitelik-kod kılavuzu doğrultusunda, KPSS sonucuna göre Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığından personel talep etmek suretiyle yapılmakta olup, yerleştirme işlemleri Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Personel alımlarını Bakanlığımızın resmi internet sitesi ve Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığının www.osym.gov.tr internet adresinden takip edilmesi gerekmektedir.

​Bakanlığımızca personel alımları, her yıl Bütçe Kanunu hükümleri ile Bakanlığımıza tahsis edilen açıktan atama ve kurumlar arası nakil kontenjanı dâhilinde, kadro durumu ve hizmet ihtiyacına göre personel açığı olan branşlardan KPSS sonucuna göre yapılmakta olup, yerleştirme işlemleri Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. Personel alımlarını Bakanlığımızın resmi internet sitesi ve Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığının www.osym.gov.tr internet adresinden takip edilmesi gerekmektedir. 

​Bakanlığımızca personel alımları, kadro durumu ve hizmet ihtiyacına göre personel açığı olan branşlardan, Bütçe Kanunu hükümleri ile Bakanlığımıza tahsis edilen kontenjan dâhilinde KPSS sonucuna göre Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığından personel talep etmek suretiyle gerçekleştirilmektedir. 


06.06.2000 tarih ve 24071 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3269 sayılı uzman erbaş kanununa tabi olarak istihdam edilen uzman erbaşların diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ilişkin 2000/2 nolu tebliğde "3269 sayılı kanuna göre uzman erbaş kadrolarında istihdam edilmeleri sebebiyle 657 sayılı kanunun 54 üncü maddeside dikkate alınarak azami adaylık süresi kadar çalışmış ve kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olmaları kaydıyla uzman erbaşların 657 sayılı kanunun 97 nci maddesinde belirtilen sürelere tabi olmaksızın yürürlükteki başbakanlık genelgeleri çerçevesinde açıktan atama izni alınması suretiyle aynı kanunun 92 nci maddesine göre koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolara atanmaları hizmet ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır." denilmektedir.
Bu açıklamalar çerçevesinde azami adaylık süresi olan iki (2) yıl çalışmışlık şartı aranmaktadır.


​3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında açıktan atama yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurulması gerekmektedir.

​Bakanlığımıza geçme isteğini belirtir bir dilekçe ile müracaatı halinde Kadro durumu ve Kurum ihtiyaçları çerçevesinde münhal kadro bulunması ile kurumların karşılıklı muvafakat vermesi halinde naklen geçiş yapılabilir.Aksi halde herhangi bir işlem yapılmaz.  

​Bakanlığımız Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlara dair 7’nci Maddesinin (ı) fıkrasında Sayman  kadrosuna atanabilmek için;En az iki yıllık yüksekokulların muhasebe, işletme, maliye, iktisat veya ekonomi bölümlerinden mezun olmak ve  kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe birimlerinde en az iki yıl çalışmış olmak ile açılacak olan sınava katılarak başarılı olunması  gerekmektedir.

​Bakanlığımız Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlara dair 7’nci Maddesinin (ı) fıkrasında Sayman  kadrosuna atanabilmek için;En az iki yıllık yüksekokulların muhasebe, işletme, maliye, iktisat veya ekonomi bölümlerinden mezun olmak ve  kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe birimlerinde en az iki yıl çalışmış olmak şartları aranmaktadır.

​Kurum içi yer değişikliği atamaları çalışılan Müdürlüğün uygun görmesi halinde 657 sayılı Kanunun 76. Maddesi Gereğince değerlendirilmekte olup Orman Muhafaza Memuru hariç Genel İdari Hizmet ve Yardımcı Hizmet Sınıflarında çalışan personel için herhangi bir dönem ve norm kadro durumu söz konusu değildir. 

​ 2018/4  sayılı Hizmetli Unvanlı Şehit ve Gazi Yakınları konulu Başbakanlık Genelgesi’nin uygulanması birim amirlerinin yetkisindedir. 

​Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. Ayrıca sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir.

​Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere ataması yapılabilir.

​Memurun can güvenliği mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağının adli veya mülki idare makamlarından alınacak belgeyle belgelendirmesi gerekir. Can güvenliği mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur; aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise diğer hizmet bölgelerine atanabilir

​Kurumlararası naklen atananlar ile istifa sonrası yeniden atananlar; atandıkları illerde/ilçelerde/birimlerde en az iki yıl, kuruluşlarda en az üç yıl çalışmadan bu Yönetmelik ile Genel Yönetmelikteki mazeretler dışında atanma talebinde bulunamazlar.

​Kurumlar arası nakiller her yıl Cumhurbaşkanlığınca Bakanlığımıza tahsis edilen kontenjandahilinde kadro durumu ve kurum ihtiyaçları çerçevesinde değerlendirilip işlem yapılmaktadır. 

​Sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. Şubat 2019 tarihinden itibaren verilen yeni sağlık raporlar ile eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için belirtilen kişilerin sağlık raporunda TAM BAĞIMLI ENGELLİ BİREY olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

​Bağlı kuruluşlara naklen atanmak isteyen personelin dilekçelerine bağlı kuruluşlara vermesi gerekmektedir.

İlçe müdürlüğü görevi görevde yükselme sınavına tabi olmayıp, toplam 10 yıl hizmeti olmakla birlikte, Bakanlık Makamının 24.09.2019 tarihli ve 298 sayılı olurlarıyla yürürlüğe konulan Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmakta olup; veteriner, ziraat, su ürünleri fakülteleri, fakültelerin gıda mühendisliği veya balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümlerinin mezunları arasından atama yapılır.

Şube müdürlüğü görevine atanma görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına  tabi olup, 13.02.2021 tarih ve 31394 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği  hükümleri çerçevesinde atama yapılmaktadır.

Bakanlık Makamının 24.09.2019 tarihli ve 298 sayılı olurlarıyla yürürlüğe konulan Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmakta olup; Araştırma enstitüsü ve istasyonların müdür ve müdür yardımcısı kadrolarına atama, en az yüksek lisans yapmış olanlar arasından atama yapılacak kuruluşun bağlı olduğu Bakanlık merkez teşkilatı hizmet biriminin görüşü alınarak yapılır. Ataması yapılacak yöneticinin lisans yada lisansüstü eğitimini atama yapılacak kuruluşun çalışma konu ve disiplinlerinde yapmış olması şartı aranır.

Bakanlık Makamının 24.09.2019 tarihli ve 298 sayılı olurlarıyla yürürlüğe konulan Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmakta olup;  iki il müdür yardımcısı kadrosu olan illerde; il müdür yardımcısı kadrolarından birine veteriner fakültesi mezunları, diğerine ise ziraat ve su ürünleri fakülteleri ile fakültelerin gıda mühendisliği veya balıkçılık teknolojisi  mühendisliği  bölümlerinin  herhangi  birinden  mezun  olanlar  arasından,  üç ve daha fazla il müdür yardımcısı kadrosu olan illerde bu kadrolardan en az birine veteriner fakültesi mezunları, en az birine de ziraat ve su ürünleri fakülteleri ile fakültelerin gıda mühendisliği veya balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümlerinin herhangi birinden mezun olanlar arasından atama yapılması esas olmak üzere, kalan diğer yardımcı veya yardımcılar için dört yıllık fakülte mezunları arasından atama yapılır.     

Bakanlığımız taşra teşkilatında bulunan il müdür yardımcısı, bölge müdür yardımcısı, şube müdürü, ilçe müdürü, kuruluş müdürü ve müdür yardımcısı ile milli park müdürü ve milli park müdür yardımcılarının yer değiştirme işlemleri Bakanlık Makamının 24.09.2019 tarihli ve 298 sayılı olurlarıyla yürürlüğe konulan Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde yapılmakla birlikte talep ettiği ildeki durumuna uygun kadronun olması ve talep ettiği ilin ihtiyacının bulunması gerekmektedir.

Bakanlığımızın taşra teşkilatından merkez teşkilatına yapılan atamalar norm kadro durumlarına ve birimlerin ihtiyaçlarına göre yapılmaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanınunun  74. maddesine göre Bakanlığımıza tanınan atama kontenjanı dahilinde kurumlar arası atamalar, atanmak istenen kadroya ihtiyaç bulunması ve çalıştığınız kurumun muvafakat vermesi halinde değerlendirilmektedir.

Başka kurumdan Bakanlığımıza görevlendirilmeler 375 sayılı KHK’nin EK 25 inci maddesine ve Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine  göre; birimlerinin ihtiyaçları dahilinde kurumların emrine,  kadro ve pozisyonlarına yapılmaktadır. Mevzuatta belirtilen form ile talebinizin kurumunuzdan muvafakatı alındıktan sonra görevlendirilme yapılmaktadır.

13.02.2021 tarih ve 31394 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerinde belirtilen unvanlara  yapılacak olan sınavda başarılı olmanız halinde atamanız yapılır.

Bakanlığımız merkez teşkilatına açıktan atamalar  KPSS sonucuna göre ÖSYM Başkanlığınca, 2828 ve 3713 sayılı Kanun kapsamında ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılmaktadır. Genel Müdürlüğümüze intikal eden listede belirtilenler,  Bakanlığımız internet sitesinde ilan edilen atamaya esas evraklarını Genel Müdürlüğümüze ulaştırıldığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunununn 48 inci maddesindeki şartları da taşıması halinde  ataması yapılır.

1416 sayılı Yasa kapsamında Bakanlığımız adına lisansüstü öğrenimi yapmak üzere adına gönderildiğiniz Genel Müdürlüğe atamanıza ilişkin evraklar ile müracaatınız halinde, Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi ve Milli Eğitim Bakanlığından alınan yazı ile atamanız yapılmaktadır.

İLETİŞİM

    Personel Genel Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eskişehir Yolu 9. Km Lodumlu / ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (25 hat)

  • Faks : 0312 258 86 80

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI