Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM ALET VE MAKİNE TEST MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    İDARİ KOORDİNATÖR
    TEKNİK KOORDİNATÖR
    BİRİMLER
    • TRAKTÖR VE İŞ MAKİNELERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MAKİNALARI BÖLÜMÜ
    • TARIMSAL MÜCADELE MAKİNALARI BÖLÜMÜ
    • MAKİNE EMNİYET VE DEĞERLENDİRME
    • AR&GE VE DIŞ İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    TANITIM VİDEOSU
    TAMTEST KURULUŞ YÖNETMELİĞİ
  • DENEYLER
    TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MAKİNALARI DENEYLERİ
    • ​TOPRAK İŞLEME ALET VE MAKİNALARI DENEYLERİ
    • EKİM-DİKİM VE GÜBRELEME MAKİNALARI DENEYLERİ
    • HASAT-HARMAN MAKİNALARI DENEYLERİ
    • ÜRÜN İŞLEME MAKİNALARI DENEYLERİ
    • TAŞIMA İLETİM MAKİNALARI DENEYLERİ
    • HAYVANSAL ÜRETİM MAKİNALARI DENEYLERİ
    • SULAMA MAKİNALARI VE JENERATÖR DENEYLERİ
    • MAFSALLI MİL MAHFAZA AŞINDIRMA DENEYLERİ
    TRAKTÖR VE İŞ MAKİNALARI DENEYLERİ
    • TARIM VE ORMAN TRAKTÖRLERİNİN OECD KODLARINA GÖRE TESTLERİ
    • TARIM VE ORMAN TRAKTÖRLERİ AB TİP ONAY DENEYLERİ
    • R VE S SINIFI TARIM MAKİNELERİNİN TİP ONAY DENEYLERİ
    • ULUSLARARASI ISO VE EN STANDARTLARINA GÖRE YAPILAN DENEYLER
    TARIMSAL MÜCADELE MAKİNALARI DENEYLERİ
    DENEY BAŞVURU SÜRECİ
    DENEY FİYAT LİSTESİ
  • BASIN
    MÜDÜRLÜĞÜMÜZ
    SIK SORULAN SORULAR
  • YAYINLAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü > Menu

TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MAKİNALARI BÖLÜMÜ

GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ

  1. Tarım alet ve makinelerinin (traktör ve zirai mücadele makinaları hariç)deney ve muayenelerini yapmak ve sonuçlarını bir Deney Raporu halinde yayımlamak.
  2. Tarım alet ve makineleri üzerinde 3/3/2009 tarihli ve 27158 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) kapsamında uygunluk değerlendirme hizmeti vermek.
  3. Bölümümüz Türkiye de imal edilen veya yurtdışından ithal edilen tarım makinalarının testlerini Ulusal ve Uluslararası standartlar ile Bakanlığımızın deney ilke ve metotlarına göre yapmaktadır.
  4. Bakanlığın görevlendirmesi halinde tarım alet ve makineleri imalatçı, ithalatçı ve bayii denetimlerini yapmak.
  5. Gerektiğinde bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerinin gereği olan, yeni mekanizasyon araç tiplerini geliştirmek amacıyla araştırmalar yapmak.
  6. Tarım makinaları ve teknolojilerinin araştırılması, geliştirilmesi ya da adaptasyonu üzerinde araştırmalar yapmak.
  7. Tarım makinaları ve teknolojileri konularında üniversitelerin ilgili bölümleri, kamu ve özel kesimde sanayici ve uygulayıcı kuruluşlarla işbirliği ve ortak ARGE çalışması yapmak.
  8. Tarımsal mekanizasyon araçlarıyla ilgili standardizasyon çalışmalarında Türk Standartları Enstitüsü ile işbirliği yapmak.
  9. Teknik düzeyde bölgesel ulusal ve uluslararası forum, fuar, konferans, kongre, toplantı, seminer, sempozyum ve eğitim programlarına katılmak, düzenlemek veya katkıda bulunmak.
  10. Bakanlıkça verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
     
    DENEY BAŞVURULARI
    A. Zirai Kredilendirme Amaçlı Deney Raporu
        Zirai kredilendirme amaçlı deney raporu almak için, TC Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanlığı'na (https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM) doğrudan veya kargo ile başvuru (Başvuru Dilekçesi, Faaliyet Belgesi, Marka Tescil Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesi) kabul edilmektedir. BaşvuruBakanlığın müracaat evraklarınızı Müdürlüğümüze sevki ile deney süreci başlamaktadır. Müdürlüğümüzden alacağınız deney raporu ile bakanlığımızın ilgili Daire Başkanlığına  müracaat ederek Zirai Kredilendirme Belgenizi alabileceksiniz.
     
    B. TİP Onayı İçin Tarım Römorku İnceleme Raporu
     
     Üretimini yapmakta olduğunuz tarım römorkları için AİTM kapsamında inceleme, muayene ve deneyler Müdürlüğümüzce yapılmakta ve deney raporları düzenlenmektedir. Alacağınız bu deney raporlarına istinaden TSE'den Tip Onayı Belgesini alabileceksiniz. Bu işlemler için müracaat doğrudan Müdürlüğümüze yapılmaktadır.
     
    C. Makine CE ve Uygunluk Değerlendirme, Arge ve Özel Amaçlı Deneyler
     
      Üretimini yapmakta olduğunuz makineler için Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) kapsamında Uygunluk Değerlendirme Raporu Müdürlüğümüzce düzenlenmektedir. Müdürlüğümüz hizmet kapsamında yürüteceğiniz özel amaçlı (Arge, Bumptrack vb.) deney hizmeti verilmektedir. Bahse konu bu hizmetler için başvuru doğrudan Müdürlüğümüze yapılmaktadır.


​Toprak İşleme Alet ve Makinaları Deneyleri;

Bu grupta; pulluklar, tırmıklar, kültivatörler, tesviye kürekleri, dip kazanlar ile kuyruk milinden hareket alarak çalışan toprak işleme makinalarının (toprak frezeleri, rotatiller, burgular, ara çapa makinaları v.b.) laboratuar deneyleri olarak teknik ölçülendirme, sertlik tayini, tarla çalışmalarında alet veya makinanın güç ihtiyacı, iş başarısı ve performansına ait veriler ilgili standartlara göre sorumlu teknik elemanlarca tespit edilip, raporlandırılmaktadır.

toprak işleme mak.jpg



Ekim-Dikim ve Gübreleme Makinaları Deneyleri;

Bu grupta sıraya ekim makinaları ile kimyevi gübre dağıtım makinalarının deneyleri yapılmaktadır. Bu kapsamda makinaların teknik ölçüleri, sertlik değerleri ile ekim ve gübre normu ile ayaklar arası dağılım düzgünlüğü tespit edilerek bulunan değerlerin standartlarda belirtilen değerlere uygunlu kontrol edilip raporlandırılmaktadır.




Hasat-Harman Makinaları Deneyleri;

Bu grupta biçerdöverler, çayır biçme makinaları, sapdöver harman makinaları, balya makinaları, silaj makinaları, motorlu testere ve tırpanlar, saman makinaları v.b. makinaların deneyleri yapılmaktadır.

Laboratuar çalışmalarında teknik ölçülendirme, resimleme ve hareket iletim tertibatı kontrolü, bıçak sertlikleri ile çevre hızlarının hesabı yapılmaktadır.

Tarla çalışmalarında makinanın fonksiyonunu yerine getirip getirmediği, güç ihtiyacı, yakıt tüketimi, kayıplar, iş başarısı gibi hususlar tespit edilerek ilgili standartlar göz önüne alınarak sorumlu teknik elemanlar tarafından raporlandırılmaktadır.



Ürün İşleme Makinaları Deneyleri;

Bu grupta Selektörle, süt sağım ve soğutma ile krema makinalarının deneyleri yapılmaktadır. Selektörlerin kapasite tayini, temizleme oranı ile performans değerleri tespit edilmektedir.

Süt sağım makinalarının vakum kapasiteleri, nabız hareket oranları ile nabız düzenine ilişkin değerlendirmeler yapılır.

Soğutma tanklarının sınıflandırılması, soğutma sürelerinin tayini yapılıp ilgili standartlar doğrultusunda raporlandırılmaktadır.


Taşıma İletim Makinaları Deneyleri;

Bu grupta römorklar, su tankerleri ile traktörlerin Bump Track deneyleri yapılmaktadır. Römork ve su tankerlerinin teknik ölçülendirilmesi, ağırlık merkezinin tespiti, kritik devrilme açısı, frenleme deneyleri laboratuarda yapılmaktadır. Ömür deneyleri ise mevcut stantta gerçekleştirilmektedir. Ömür standında yaklaşık 10 yıllık ekonomik ömre karşılık gelen sürede çalıştırılarak mukavemet kontrolü yapılmakta ve yapısal sağlamlık ile fonksiyonel organlardaki değişim belirlenmektedir. Bump Track deneyleri firmanın talebi doğrultusunda yapılmaktadır.

Taşıma İletim Mak.jpg


Hayvansal Üretim Makinaları Deneyleri;

Bu grupta yem kırma, karıştırma, dağıtma makinaları ile suluklar ve çiftlik gübresi dağıtma makinalarına ait deneyler yapılmaktadır.

Deneylerde teknik resimlendirme ölçüleri alınan makinaların ayrıca sertlikleri ölçülecek malzemelerin ölçümleri yapılır. Makinaların iş kapasiteleri yanında kırma makinalarının kalitesi belirlenir. Kırma ve karıştırma makinalarının elektriksel güç değerleri tespit edilir. Çiftli dağıtma makinalarının dağıtım düzgünlüğü yanında gübreleme normu belirlenir. Hayvan suluklarında ise çeşitli basınçlarda sızdırma durumu kontrol edilir. Ayrıca yukarıda bahsedilen makinaların performansları tespit edilir. Deneylerden sorumlu teknik elemanlar tarafından raporlandırma yapılmaktadır.


Sulama Makinaları ve Jeneratör Deneyleri;

Bu grupta sulama sistemleri, su pompaları, sulama başlıkları ve jeneratörlere ait deneyler yapılmaktadır.

Sulama sistemlerinde dağılım düzgünlükleri kontrol edilerek belirli basınçlarda debiler tespit edilmektedir. Jeneratör deneylerinde ise güç değerleri tespit edilmektedir. Pompa deneylerinde pompanın performans değeri belirlenerek karakteristik eğrileri verilmektedir.

Denemeler sırasında alet veya makinanın yaklaşık 10 yıllık ekonomik ömre eşdeğer süreye tekabül eden çalışma süresinde özel deney düzenlerinde çalıştırılarak mukavemet kontrolü yapılmakta, yapısal sağlamlık, fonksiyonel organlardaki değişim ve hareket iletim sistemi incelenmektedir.



Mafsallı Mil Mahfaza Aşındırma Deneyleri

Mafsallı millerin 2006/42/AT Makine Yönetmeliğine göre CE çalışmaları için  TS ISO 5674 standardına göre deneyleri yapılmaktadır.

Mafsallı Mil Aşındırma.jpg

Mafsallı Mil Aşındırma1.jpgMafsallı Mil Aşındırma2.jpg

İLETİŞİM

    Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : Gayret Mahallesi Şehit Cem Ersever Caddesi, No:27/6 Yenimahalle/ANKARA

  • Telefon : 03123156574

  • Faks : 03123150466

  • E-Posta : tamtest@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI