ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM ALET VE MAKİNE TEST MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • TAMTEST
    • MÜDÜRLÜĞÜMÜZ
    • TARİHÇE
    • KALİTE YÖNETİMİ
    • MİSYON/VİZYON
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • TANITIM VİDEOSU
    • TAMTEST KURULUŞ YÖNETMELİĞİ
  • TEKNİK BÖLÜMLER
    • TRAKTÖR VE İŞ MAKİNELERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MAKİNALARI BÖLÜMÜ
    • TARIMSAL MÜCADELE MAKİNALARI BÖLÜMÜ
      • KANUN
      • YÖNETMELİK
      • STANDARTLAR
      • DENEYLER
      • TEKNİK BİLGİLER
      • RUHSATLI BİTKİ KORUMA MAKİNALARI
    • MAKİNE EMNİYET VE DEĞERLENDİRME
    • AR&GE VE DIŞ İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
  • SIK SORULAN SORULAR
  • FİYAT LİSTESİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü > Menu

​TAMTEST belgelendirme, muayene ve uygunluk değerlendirmesi hizmet ve faaliyetlerinin tarafsızlık ilkesi içerisinde; doğru, plânlı ve güvenilir bir biçimde gerçekleştirir, kaynak ve standartlara dayandırılarak zamanında yapar.

TAMTEST teknik düzenleme kapsamında bulunan ve piyasaya arz edilmesi hedeflenen ürünlerin teknik düzenlemeye uygunluğunun test ve muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesi ile ilgili faaliyetlerini;
2006/42/AT Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında
4703 sayılı "Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun"
24643 Sayılı  "Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları İle Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik"
24643 Sayılı "CE Uygunluk İşaretinin Ürüne İliştirilmesine Dair Yönetmelik"
Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmelerinde Esas Alınacak Temel Kriterlere Dair Tebliği (SGM:2010/7)
TS EN 45011 nolu Standardına uygun olarak yürütür.

Makine Emniyet ve Değerlendirme

BELGELENDİRME HİZMETİ

​Firmadan makineye ilişkin Teknik Dosya’yı oluşturacak tüm dokümanlar istenir.
Firma, belgelendirilmesini istediği makina için Başvuru Formu ve bu formda belirtilen ekler ile birlikte TAMTEST’e başvurur.
Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda kabulü halinde, Firmaya Belgelendirme Hizmeti Sözleşmesi sunulur.
Belgelendirme için başvuran firma Teknik Dosyayı tanzim etmemiş veya Teknik Dosyada eksiklik var ise, bu durumun Firma tarafından giderilmesi istenir.

Başvuruda sunulan Teknik Dosya aşağıdakileri içermelidir:
Makinayı imal eden kuruluşun adı, ticarî tarifi, üretim yapılan yerin adresi ve üretim kapasitesini içeren bilgiler.
Makinanın genel tanımı.
Makinanın işleyişini anlatan uygun tarifler ve açıklamaların yanı sıra, ilgili makinanın genel çizimleri,
Temel güvenlik ve sağlık gereklerine uygunluğunu teyit etmek için gerekli olan hesaplamalar, makine ile ilgili risklerin belirtilmesi, deney sonuçları, belgelerle birlikte tam ayrıntılı çizimler,
Tasarım ve üretim aşamasında uyulan herhangi bir standart var ise standardın adı, atıfta bulunulan diğer kaynaklar ve standartların kapsadığı temel sağlık ve güvenlik kurallarının gösterimi.
Makinanın tasarım ve imalatına ait çizimler, fotoğraflar, malzeme bilgileri, boyut ölçüleri, hesaplamalar ile makina tasarımını ve imalatını ilgilendiren her türlü doküman.
Makinanın laboratuar deneylerine ilişkin rapor(lar).
a)Bu rapor, imalatçı kuruluşun kendi deney imkânları, hizmet alımı şeklinde bir Uygunluk Değerlendirme Kuruluşundan veya üçüncü taraf bir akredite deney laboratuarı tarafından hazırlanmış olabilir. Akredite kuruluş tarafından tertip edilen raporlar haricindeki diğer raporlardaki sonuçların geçerliliğini ispatlamak ve TAMTEST tarafından istenecek gerekli bilgileri sağlamak Firmanın sorumluluğundadır.
b)Firmanın deney raporu aldığı laboratuarın, yapılan deneyler için TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akreditasyon belgesine sahip veya ilgili standarda göre bir kalite sistemini kurmuş olması beklenir.
c)a ve b Maddelerinde adı geçen bu rapor, ilgili makinanın tasarım ve imâlatında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece geçerli kabûl edilir.
d)a ve b Maddelerinde bahsedilen raporun eksikliği hâlinde, başvuran kuruluşun talebi doğrultusunda gerekli rapor TAMTEST tarafından hazırlanır.
Makinanın yol açabileceği tehlikeli durumlara karşı, imalatçı tarafından yapılan risk analizleri.
Makine için talimatların bir kopyası,
Makinaya ilişkin bakım, montaj ve kullanma talimatlarının kopyaları.
Uygun olan durumlarda, makina ile bu makinaya takılan diğer ürünler için AT Uygunluk Beyanların kopyaları

Deneye ilişkin rapor dosyada mevcut değilse ve başvuran kuruluş tarafından ilgili makinanın deneyin TAMTEST tarafından yapılması talep edilebilir.

Belgelendirme Kurulu üyeleri aşağıdakilerden oluşur:
I TMY,
II Deney/Değerlendirme ve muayene raporlarında yer almayan Bölüm Şefleri veya mühendisler
III KYB Sorumlusu

ŞARTLAR
TAMTEST, belge verdiği makinanın, belgelendirme işleminden sonra, imalatını kontrol etme hakkına sahiptir. Bunun için, ilgili makinanın imalathanesi yılda en az bir kere Belgelendirme Kurulu tarafından belirlenen mühendisler tarafından denetlenir. Gerekli olduğunda bu denetleme işlemi yılda birden fazla yapılabilir. Denetleme esnasında verilen belgeye aykırı bir durum görülürse, TAMTEST yeni bir numune isteme hakkına sahiptir.
Verilen belge, ilgili makina veya makina parçasının tasarım ve imalatında bir değişiklik olmadığı durumlarda 5 yıl geçerlidir.
Kontrol kayıtları Belgelendirme Kurulu tarafından incelenir, belgenin sürdürülmesi hakkında karar Belgelendirme Kurulu tarafından verilir.
Olumsuz olarak değerlendirilen Makina veya makina parçasının imalatçısı, imal ettiği makine üzerinde gerekli düzeltmeleri yapması halinde, Belgelendirme için tekrar TAMTEST’e müracaat etmek zorundadır.

Belgelendirmenin devamlılığı ile kısmen veya tamamen askıya alınma şartları;
Firma belge alan makinasının imalatında herhangi bir değişiklik yaptığında bu durumu TAMTEST e bildirir.
Bildirimin yapılmaması halinde Belge tamamen askıya alınır.
Bildirimi yapılan ve incelemeler neticesinde, yapılan değişikliklerin Tipi etkilemesi halinde Belge tamamen askıya alınır.
İncelemeler neticesinde, yapılan değişikliklerin Tipi etkilememesi halinde Belgenin devamına karar verilir.
Firmanın isim değişikliği durumunda; yeni firmanın öncekinin devamı olduğunu kanıtlaması halinde yeni firma adına makinaya ait belgenin devamına karar verilir.
Firmanın el değiştirmesi durumunda makinaya ait her türlü hakların yeni firmaya geçtiğinin kanıtlanması halinde belgenin yeni firma adıyla devamına karar verilir.
Firmanın iflası, kapanması veya sorumlusunun tespit edilememesi halinde Belge tamamen askıya alınır.

MUAYENE VE YUGUNLUK DEĞERLENDİRME HİZMETİ

​Piyasaya arz edilen tarım makinelerinin, ilgili teknik düzenleme hükümlerine, özellikle kullanıcı ve tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ilgili şartlara uygunluğunun temini açısından teknik düzenlemede belirtilen ve ürünlerin tasarım ve/veya üretim aşamasıyla ilgili 24643 sayılı “CE Uygunluk İşaretinin Ürüne İliştirilmesine ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik” içeriğinde detayları belirtilen B modülü kapsamında uygunluk değerlendirme işlemlerine tabi tutulurlar.
MEB tarafından yürütülen mafsallı millerin muayenesi mafsallı mil mahfaza muayene talimatına göre, TİM tarafından yürütülen Fops ve Rops deney ve muayeneleri ilgili talimatlara göre yapılır.

İşlem Basamakları

  1. Firma, incelenmesini istediği makina için TAMTEST’e yazılı olarak başvurur.
  2. Başvurunun kabulü halinde firmaya 2006/42/AT Makine Emniyet Değerlendirme Hizmet Sözleşmesi sunulur ve başvuru MEB/TİM’e sevk edilir.
  3. Tamteste sunulacak teknik dosya, üreticilerin ticari çıkarlarının korunması amacıyla, sadece uygunluk değerlendirmesi için gerekli bilgileri içerecektir. Tamtest bu bilgilerin gizliliği konusunda mesleki gizlilik ilkesine riayet eder ve bu bilgileri, yetkili kuruluşlar hariç, üçüncü taraflara vermez. Teknik dosya söz konusu makinenin, yönetmelik EK IV de yer alması halinde TAMTEST e sunulur.
  4. Makine ve ilgili tüm dokümanlar, 2006/42/AT Makine Yönetmeliği ve ilgili standartlara göre MEB tarafından incelenerek muayene veya uygunluk değerlendirme raporu hazırlanır. Muayene veya Uygunluk değerlendirme raporunda;
    1. - Temel sağlık ve güvenlik gereksinimleri,
    2. - Yönetmeliğe ve uyumlaştırılmış standartlara göre inceleme ve risk analizi sonuçları,
    3. - Sonuçlara ilişkin açıklama ve değerlendirmeler,
    4. - Gerekli muayeneler, deneyler ve sonuçları yer alır.
  5. Firmanın başvurması durumunda, muayene veya uygunluk değerlendirme raporunda eksiklik olarak bildirilen durumların giderildiğine dair bilgi, belge ve dokümanlar yeniden incelenir ve uygunluğa dair karar rapor edilir.
  6. Teknik dosya incelenir, numunenin teknik dosyaya uygun olarak imal edildiğinin doğrulanarak ve teknik düzenlemede belirtilen standartların ilgili hükümlerine uygun olarak tasarlanmış unsurların veya bu standartların ilgili maddelerini uygulamaksızın tasarlanmış parçaların tanımlanması yapılır,
  7. Teknik düzenlemede belirtilen standartların uygulanmadığı durumlarda, üreticinin benimsediği çözümlerin, teknik düzenlemede belirtilen temel gerekleri karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için uygun muayeneler ve gerekli testler yapılır veya yaptırılır,
  8. MEB tarafından yürütülen mafsallı millerin CE işaretlemesine yönelik Uygunluk değerlendirme ve Belgelendirme çalışmalarında deneyler ve muayeneler MEB ilgili talimatları esas alınarak yapılır.
  9. Devrilmeye karşı koruyucu yapıların (ROPS) (Tarım ve Orman Traktörleri ile İnşaat ve Kazı Makinaları Koruyucu Yapıları) CE işaretlemesine yönelik Uygunluk değerlendirme ve Belgelendirme çalışmalarında deneyler ve muayeneler TİM ilgili talimatları esas alınarak yapılır.
  10. Düşen nesnelere karşı koruyucu yapıların (FOPS) (İnşaat ve Kazı Makinaları) CE işaretlemesine yönelik Uygunluk değerlendirme ve Belgelendirme çalışmalarında deneyler ve muayeneler TİM ilgili talimatları esas alınarak yapılır.
  11. Üreticinin, ilgili standartları uygulamayı tercih etmesi halinde, bu standartların gerçekten uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için uygun muayeneler ve gerekli testler yapılır veya yaptırılır,
  12. Muayenelerin ve gerekli testlerin yapılacağı yer başvuru sahibi ile birlikte tespit edilir. Testlerin yapılacağı yer TAMTEST değil ise; seçilen test merkezi akredite veya onaylanmış kuruluş olması beklenir.
  13. Numunenin teknik düzenleme hükümlerine uygun olduğunun tespit edilmesi halinde, başvuru sahibine verilmek üzere AT Tip İnceleme Belgesi düzenlenir ve bir örneği saklanır.
  14. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının veya firmanın talep etmesi halinde AT Tip İnceleme belgesinin ilgili bilgileri diğer onaylanmış kuruluşlara verilir.
  15. İmalatçı ve makine 2006/42/AT Makine Emniyet Yönetmeliğinin tüm hükümlerini yerine getirmelidir. Aksi takdirde AT Tip İnceleme Belgesinin verilmesi reddedilir.
  16. AT Tip İnceleme Belgesinin verilmesinin reddedilmesi halinde, red nedenleri ayrıntılı bir şekilde üreticiye yazılı olarak bildirilir. Üreticinin, bu bildirim tarihinden itibaren, en geç otuz gün içerisinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına itiraz hakkı saklıdır.
  17. Üründe, temel gereklere veya ürünün kullanımı için belirlenmiş şartlara uygunluğu etkileyebilecek tasarım değişikliklerinin olması halinde ek onay alınması gerekir. Bu durumda üretici, onaylanmış üründeki her değişiklik hakkında, AT Tip İnceleme Belgesi ile ilgili teknik dosyayı TAMTEST e iletir.
  18. Bu takdirde onaylanmış üründeki değişiklik için TAMTEST ek bir onay belgesi hazırlar. Bu ek Onay Belgesi, önceki asıl AT Tip İnceleme Belgesinin eki olarak kabul edilir.


BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

Resmi İstatistik Portali

Resmi İstatistik Portali

Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi

Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi

Gıdanı Krou

Gıdanı Krou

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Küpe Sorgulama

Küpe Sorgulama

Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü

Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Alo Gıda

Alo Gıda

Hayvan Sağlığı

Hayvan Sağlığı

Belgenet

Belgenet

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bagis

Bagis

Enerji Verimlilik Forum ve Fuarı

Enerji Verimlilik Forum ve Fuarı

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

1. Su Şurası

1. Su Şurası

İLETİŞİM

    Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : Gayret Mahallesi Şehit Cem Ersever Caddesi, No:27/6 Yenimahalle/ANKARA

  • Telefon : 03123156574

  • Faks : 03123150466

  • E-Posta : tamtest@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​