Halen yürürlükte olan “Makarna ve İrmik Tebliğleri” 2002 yılında yayımlanmıştır. Hem mevcut Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği’ne, hem de yeni taslağa göre makarna üretiminde sadece makarnalık buğday (Triticum durum) kullanılması gerekmektedir. Makarna üretiminde ekmeklik buğdayın, çeşni maddesi olarak dahi kullanılmaması gerekmektedir. Ancak makarnalık buğdaya gerek tarlada, gerekse hasat makinalarından kaynaklı bir miktar ekmeklik buğday karışmasının kaçınılmaz olduğu bilinmektedir.
Konuyla ilgili bilimsel çalışmaların incelenmesi neticesinde Tebliğ taslaklarında, makarna ve buğday irmiğinde bulunabilecek ekmeklik buğday oranı en fazla %3 olarak belirlenmiştir.
Ayrıca mevcut Makarna Tebliği’nde bulunan zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş makarna ile ilgili hususlar bütün gıdalar için Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicilerin Bilgilendirilmesi Yönetmeliği kapsamında düzenlendiğinden, bu Tebliğden çıkartılmıştır.