Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA VE YEM KONTROL
    • HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME VE LABORATUVARLAR
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Menu
DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ

- Bitkisel üretimin birincil aşamasında gıda güvenilirliğine yönelik görev alanı ile ilgili gerekli kontrolleri yapmak.

- Ülkesel zirai mücadele programlarını hazırlamak, hazırlatmak ve uygulatmak.

- Ülke genelinde yapılacak mücadele çalışmalarında koordinasyon ve iş birliğini sağlamak.

- Salgına neden olan zararlı organizmaların mücadele ve kontrol faaliyetlerini koordine etmek ve yürütmek.

- Bakanlık araştırma kurumları ve üniversitelerin uygulamaya dönük olan araştırma sonuçlarını uygulamaya koymak.

- Ülkeye yeni giren karantina zararlılarının temiz bölgelere bulaşma ve yayılmasını önleyici tedbirler almak.

- Zirai karantinaya tabi zararlı organizmaların survey programlarını hazırlamak, çalışmaları takip ederek değerlendirmek.

- Gerektiğinde korunmuş bölgeleri ve güvenlik kuşaklarını belirlemek ve yönetmek.

- Karantinaya tabi zararlı organizmaların yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak, aldırmak.

- Bitki pasaportu çalışmalarını yürütmek.

- Bitki sağlığı ve karantina faaliyetlerini yürütmek üzere gerekli komisyon ve komiteleri oluşturmak ve sekretaryasını yürütmek.

- Zararlı risk analizi yapmak.

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunun çalışma usul ve esasları ile gıda kodeksi hazırlama usul ve esaslarını belirlemek.

- Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili gıda kodeksini hazırlamak.

- Kodeks Alimentarius Komisyonunun irtibat noktası sıfatıyla sekretaryasını yürütmek

-  Güvenilir gıda üretimine yönelik politikalar oluşturulmasına katkı vermek.

- Takviye edici gıdaların onay işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirlemek.

- Takviye edici gıdaları değerlendirmek üzere Takviye Edici Gıda Komisyonunun kuruluş işlemlerini ve sekretaryasını yürütmek.

Takviye edici gıdaların onay işlemleri ile ilgili eğitimleri, ilgili birim ile koordineli olarak düzenlemek veya düzenletmek ve bu eğitim faaliyetlerini koordine etmek.

- Seferberlik ve otomasyon projesi kapsamında hazırlanan gıda işletmelerinin kaynak kataloğu çalışmalarına katkı sağlamak.

- Okul kantinlerine dair özel hijyen kurallarını belirlemek, okul gıdası logosu uygulamalarını koordine etmek.

- Yem mevzuatını hazırlamak, yemlerin piyasaya sunumu ve kullanımı ile ilgili usul ve esasları belirlemek.

- Yem güvenilirliğini sağlamak ve bu konuda politikalar oluşturulmasına katkı sağlamak.

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi ve denetimini yapmak, yaptırmak.

- Gıdanın üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında güvenilirliğinin sağlanması ve bu çerçevede gıda işletmelerinde uyulması gerekli hijyen kurallarıyla ilgili resmi denetim ve kontrollere ilişkin uygulamaların ilgili mevzuata uygunluğunun kontrolünü yapmak ve resmi denetim ve kontrolleri koordine etmek.

- Gıda güvenilirliğine ilişkin politikalar oluşturmak ve gelişmeleri takip etmek.

- Gıda üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında izlenebilirliğe yönelik esasları belirlemek.

- Gıda güvenilirliğine ilişkin acil eylem planları oluşturmak ve kriz yönetimini sağlamak.

- İlgili kurumlarca yürütülen beslenme ile ilgili proje ve eğitim çalışmalarına destek sağlamak, Genel Müdürlük içinde koordinasyonu sağlamak.

- Teknik altyapının iyileştirilmesi konularında projeler hazırlamak ve uygulamak; Bakanlığın ilgili birimleri ile koordineli olarak AB'ye uyum kapsamında gıda güvenilirliği alanında eğitim çalışmaları yapmak.

- Üretici ve tüketici birlikleri, üniversiteler ve ilgili sektörler ile gıda güvenilirliği ve hijyen konularında iş birliği sağlamak.

- Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak gıda güvenilirliği ve hijyen konusunda hijyen kılavuzları, el broşürleri, afiş ve benzeri materyali hazırlamak ve yayımını gerçekleştirmek.

- Halk sağlığının korunmasına yönelik olarak gıda güvenilirliği ve hijyen konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

- Gıda ve yem işletmelerinin onay ve kayıt işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirlemek.

- Onaylı ve kayıtlı yem ve gıda işletmelerinin taşıması gereken teknik şartları ve hijyen şartlarını belirlemek.

-  Gıda ve yem işletmelerinin kayıt-onay işlemleri kapsamında, işletmelere kayıt-onay verilmesine ilişkin gereklilikler ile ilgili İl Müdürlüklerince yürütülen işlemlerin takibini yapmak ve koordine etmek.

- Gıda işletmelerinin modernizasyonuna ilişkin teknik altyapının iyileştirilmesi konularında eğitim çalışmaları yapmak, proje hazırlamak ve uygulamak.

- Et parçalama tesislerinde görev alan veya alacak olan resmi veteriner hekimler ile resmi yardımcıların eğitimlerini Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak düzenlemek veya düzenletmek ve bu eğitim faaliyetlerini koordine etmek.

- Yıllık ve çok yıllık kontrol planları hazırlamak.

- Yapılan kontroller ile ilgili yıllık faaliyet raporu hazırlamak ve yayınlamak. 

- Canlı hayvan, hayvansal birincil ürün ve etlerde Ulusal Kalıntı Planını hazırlamak, uygulamaya koymak, yapılan çalışmaların takibini yapmak, ülke genelinde alınan sonuçları değerlendirmek ve Ulusal Kalıntı İzleme Planları çerçevesinde görev yapacak laboratuvarları ve görevlerini belirlemek, Bakanlık içinde koordinasyonu sağlamak.

- Yem amaçlı kullanılacak hayvansal yan ürün işletmelerinin onay işlemlerini takip etmek.

- Yem işletmelerinin ve piyasaya arz edilen yemlerin denetim ve kontrolünü yapmak. 

- Yemlerde fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri izlemek ve kontrollerini yapmak. 

- Onaya tâbi yemler ile ilgili işlemleri yürütmek. 

- Yeme ilişkin risk yönetimi ve iletişimi ile ilgili faaliyetleri yürütmek. 

- Yemlerin üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında izlenebilirliği sağlamak. 

- Yem üretim miktarlarını ve fiyatlarını izlemek ve değerlendirmek. 

- Yem sektörünün gelişmesi için politikalar oluşturmak, raporlar hazırlamak. 

- Yeme ilişkin acil eylem planları oluşturmak ve kriz yönetimi sağlamak. 

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Bitki, bitkisel ürün ve ahşap ambalaj malzemelerinin ülkeye girişi ve çıkışında bitki karantinası ile ilgili işlemleri ve resmi kontrolleri yapmak.

- Bitki ve bitkisel ürünlerin ihracatında resmi kontrolleri yapmak ve Bitki Sağlığı Sertifikası düzenlemek.

- Bitki ve bitkisel ürün sınır kontrol noktaları ile ilgili işlemleri yürütmek.

- Bitki ve bitkisel ürünlerin ülkeye girişi ile ilgili bitki sağlık şartlarını belirlemek.​

- Ülkemizi Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Organizasyonu (EPPO), Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu (IPPC), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve benzeri uluslararası kuruluşlarda Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak Bakanlığı temsil etmek, bu kuruluşlarda yapılan çalışmaları takip ederek ülkemiz karantina listesinde bulunmayan ancak risk teşkil edebilecek bitki zararlısı organizmaları belirlemek, izlemek ve karantina kurallarını belirleyerek ilgili kurumlara bildirmek.

- İhtiyaç duyulan bitki ve bitkisel ürün ithal ve ihraç kapılarını belirlemek.

- Zirai karantina etmenlerinin teşhisini yapabilecek analiz laboratuvarlarını kurmak ve laboratuvarların kapasitesini artırmak için gerekli çalışmaları yapmak.

- Risk analiz sonuçlarına göre bitki, bitkisel ürünler ile ahşap ambalaj malzemeleri ve zararlı organizma taşıma riski bulunan diğer maddelere ilişkin ithalat şartlarını belirlemek.

- Bitkisel kökenli gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ve yemlerin ülkeye girişi ve çıkışı ile ilgili işlemleri ve resmi kontrolleri yapmak.

- Bitkisel kökenli gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ve yemlerin ihracatı ile ilgili resmi kontrolleri yapmak ve sağlık sertifikası düzenlemek.

- Bitkisel kökenli gıda ve yemler için sınır kontrol noktaları ile ilgili işlemleri yürütmek.

- Bitkisel kökenli gıda ve yemlerin ülkeye girişi ile ilgili sağlık şartlarını belirlemek. 

- Bitki ve bitkisel ürünler ile bitkisel kökenli gıda ve yemlere ilişkin karantina ve sağlık önlemleri ve gıda güvenilirliği ile ilgili diğer ülkelerle yazışmaları yapmak, gerekli hallerde bu ülkelerle ilgili anlaşmaları hazırlamak, diğer birimlerle koordinasyonu sağlayarak görüş oluşturmak.

- Diğer ülkelerle bitki koruma ve karantina alanında uluslararası iş birliği anlaşmaları hazırlamak, yapılan anlaşmaların yürütülmesi ile ilgili birimler arası koordinasyonu sağlamak.

- Ticari amaçla fumigasyon yapacak gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar ile diğer resmi kurum ve kuruluşların müracaatlarının değerlendirilerek uygun olanlara ruhsat vermek ve düzenli denetimlerini yapmak.

- Fumigasyon operatörü ve operatör yardımcılarının yetiştirilmesi amacıyla kurs açmak.

- İhraç ürün beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili ısıl işlem uygulamak isteyen işletmeleri ruhsatlandırmak ve bu işletmeler ile tedarikçi, ihracatçı ve ahşap ambalaj malzemelerinin rutin denetimlerini yapmak. 

- Isıl işlem operatörü yetiştirmek.

- Ülkemize yeni bulaştığı tespit edilen karantina etmenlerini uluslararası kuruluşlara deklare etmek.

- Bitki ve bitkisel ürünler ile yeme ilişkin hızlı alarm bildirimleri hizmetini yürütmek. 

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek,

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünleri ve hayvan hastalıklarını bulaştırma riski olan bitkisel ürünlerin özellikle ithalat ve transit olarak ülkeye girişi ile ilgili işlemleri ve resmi kontrolleri düzenlemek.

- Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünlerin ülkeye girişi ve ihracatı ile ilgili kalite ve sağlık şartlarını belirlemek, insan ve hayvan sağlığı açısından gerekli güvenlik tedbirlerini almak.

- Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünlerin ülkeye girişi, çıkış ve transit geçişiyle ilgili diğer ülkelerin veteriner servisleriyle iş birliğinde bulunmak, gerekli koordinasyonu sağlamak.

- Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünlerin ihracat işlemlerini yürütmek, alıcı ülke kriterlerine göre işletmelerin uygunluğunu belirlemek ve gerektiğinde kontrol ve denetim gerçekleştirmek.

- Ülkeye ithal edilecek Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünler için ülkelerin ve tesislerin uygunluğunu belirlemek ve gerektiğinde denetlemek, ithalatın yapılabileceği ülke, bölge ve işletme listesini hazırlamak ve güncel tutmak.

- Görev alanına giren konularda ilgili ülkelerin veteriner servisleri ile anlaşmalar yapmak.

- Hayvansal gıda ve yemlerin girişlerine ilişkin veteriner sınır kontrol noktalarını belirlemek çalışmalarını takip etmek ve denetlemek.

- Hayvansal gıda ve yem ile insan gıdası olarak tüketilecek ya da yem olarak kullanılacak hayvansal yan ürünlerin ihracatına ilişkin hızlı alarm bildirimlerine yönelik iş ve işlemleri yürütmek.

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Bitki koruma ürünlerinin onay ve kontrollerini yapmak.

- Bitki koruma ürünlerinin üretimi, depolanması ve satışı ile ilgili düzenlemeleri yapmak ve kontrol etmek.

- Bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele alet ve makinelerinin ithalat ve dağıtımı ile ilgili esasları düzenlemek ve yürütmek.

- Zirai mücadele alet ve makinelerinin onay ve kontrollerini yapmak.
Bitki koruma ürünleri, zirai mücadele alet ve makineleri üretim yerlerinin onay ve kontrolünü yapmak.

- Bitki koruma ürünleri, zirai mücadele alet ve makinelerine ilişkin piyasaya sunumla ilgili usul ve esasları belirlemek.

- Bitki koruma ürünleri ve üretim yerleri ile ilgili yıllık ve çok yıllık kontrol planları hazırlamak.

- Reçeteli satılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili düzenlemeleri yapmak.

- Bitki koruma ürünlerine ait deneme yapacak kişi ve kuruluşlara yetki belgesi vermek.

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Gıda ve yem güvenilirliği ile bitki sağlığı konularında; 

o Bilimsel esaslara göre risk değerlendirmesi yapmak üzere, konularına göre bilimsel komite ve komisyonlar oluşturmak.

o Bilimsel risk değerlendirme komite ve komisyonlarının sekretaryasını yürütmek. 

o Risk değerlendirme faaliyetleri ile bilimsel komite ve komisyonların kuruluşu, çalışma usul ve esasları hakkında mevzuat hazırlamak. 

o Risk yöneticileri için, bilimsel ve teknik destek sağlamak, tavsiye niteliğinde bilimsel görüş oluşturmak. 

o Kriz durumlarında, risk yöneticileri tarafından talep edilmesi halinde, bilimsel ve teknik destek sağlamak. 

o Risk değerlendirmesi yapan benzer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla gerektiğinde iş birliği yapmak. 

o Risk değerlendirme sonuçları hakkında kamuoyunun ve ilgili tarafların güvenilir, tarafsız ve doğru bilgilenmesi amacıyla çalışmalar yürütmek. 

o Risk değerlendirme ile ilgili her türlü araştırma ve proje yapmak veya yaptırmak. 

- Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile yem analizi konularında faaliyette bulunan Bakanlık gıda kontrol laboratuvarları ve özel gıda kontrol laboratuvarları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek, anılan laboratuvarlar ile ilgili kayıtları tutmak ve denetlemek.

- Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda yazılı ve görsel basın ile sosyal medya platformlarındaki iş ve işlemleri yürütmek. 

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iletişim sağlamak. 

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak. 

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek. 

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek. 

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

- Genel Müdürlüğün birimleri arasında koordinasyonu sağlamak, görev alanına giren her türlü mevzuat hazırlığı, bilgi toplama, veri toplama hizmetlerini koordine etmek.

- Genel Müdürlüğün yurt içi ve yurt dışı eğitim, yayın, yayım hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak.

- Genel Müdürlük projelerinin ve yıllık bütçesinin plan ve programlarının hazırlanmasını koordine etmek ve uygulanmasını takip etmek.

- Genel Müdürlüğün Bakanlık birimleri ve Bakanlık dışı kurumlar ile ülkeler arasında yürütülen her türlü yurt dışı iş ve işlemlerle ilgili koordinasyonu yürütmek.

- Genel Müdürlüğün her türlü bilgi işlem yazılım donanım hizmetleri ile ilgili koordinasyonu yapmak.

- Bilgi işlem ile ilgili Bakanlık birimleri ve bakanlık dışı kurumlarla iş birliği yapmak, diğer bilgi işlem sistemleri ile entegrasyonu sağlamak üzere her türlü tedbiri almak.

- Genel Müdürlüğün iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.

- Bütçe, proje ve programlar ve veri paylaşımı ile ilgili konularda daireler arası koordinasyonu sağlamak ve ilgili birime iletmek.

- İç ve dış kaynaklı projelerin, belirli periyotlarla fiziki ve nakdi performanslarını izlemek, gelişmelere ilişkin raporları ilgili birimlere göndermek.

- Genel Müdürlük bütçesi ve desteklemeler ile ilgili tenkis, ödenek gönderme, ödeme emri işlemlerini yapmak, daire başkanlıkları arası koordinasyonu sağlamak ve yıllık kesin hesap kanun tasarısına ilişkin bilgileri hazırlamak ve ilgili birime iletmek.

- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre Kamuoyuna açıklanacak raporları periyodik olarak hazırlamak ve ilgili birime iletmek.

- Genel Müdürlüğün taşınır mal işlemlerini yürütmek.

- Genel Müdürlük personelinin izinleri, terfileri, atama, yer, değiştirme ve emeklilik işlemlerinin duyurulması ve takibi, sağlık hizmetleri, maaş, yevmiye, yan ödeme, fazla mesai, özel hizmet tazminatı, geçici ve sürekli görev yollukları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve gerektiğinde bu konularda Personel Genel Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile iş birliği yapmak.

- Genel Müdürlüğe ait evrak ve arşiv hizmetlerini yürütmek.

- Genel Müdürlük emrindeki hizmet taşıtlarının ihtiyaca göre tahsis ve kullanımını sağlamak, kontrolünü yapmak.

- Genel Müdürlüğün afet ve acil durum planlaması, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) ile sivil savunma ve seferberlik hizmetlerinin ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülmesini koordine etmek.

- Mal, hizmet, bakım onarım temizlik hijyen ve benzeri ihtiyaç duyulan satın alma işlemlerini gerçekleştirmek, gerektiğinde ilgili birimler ile iş birliği yapmak.

- Bakanlık stratejik planında ve performans programında yer alan Genel Müdürlük görev alanına giren çalışma alanlarını koordine etmek.

- Görev alanına giren konularda gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan mevzuat çalışmalarına katılmak.

- Görev alanına giren konularda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.

- Görev alanına giren konularda veri tabanı oluşturulması için Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne teklifte bulunmak, geliştirilmesine katkıda bulunmak, kullanmak, istatistiki verileri toplamak, analiz etmek ve Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak eğitim faaliyetlerini yürütmek.

- Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak."

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI