Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME
    • VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ VE HALK SAĞLIĞI
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Duyuru

Taze Kaşar Peynirinde Fosfat ve Sitrat Tuzlarının Tespitine İlişkin Analiz Metodu Geliştirildi

24.06.2024 / Gösterim Saysı : 3755 / Arşiv

​Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yer alan “Türk Gıda Kodeksi kapsamındaki bir gıda ürününe yatay veya dikey gıda kodeksinin izin vermediği bir bileşenin ilave edilip edilmediğinin tespitinde, ilgili kodeks hükümlerine ilave olarak, uluslararası veya ulusal çalışmalar neticesinde belirlenen ve Bakanlık resmî internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitleri kullanılır.” hükmü kapsamında aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur. 

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği kapsamında kaşar peynirinde, gıda katkı maddelerinden olan ve eritme tuzları olarak bilinen “Fosfat ve Sitrat Tuzları”nın kullanımı yasaktır. 

Kaşar peynirinde “Fosfat ve Sitrat Tuzları”nın tespitine ilişkin yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesi için Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar tamamlanmıştır. 

Çalışmada kontrollü şartlarda eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri kullanılmıştır. 

Söz konusu çalışmada sona gelinmiş olup eritme tuzlarının tespitinde; fosfat tuzları analizleri fosfor ve azot, sitrat tuzları analizi ise kuru maddede sitrik asit temelinde gerçekleştirilecektir. Kaşar peynirinde eritme tuzu kullanımının tespitine yönelik bu iki analiz birlikte yapılacaktır. 

Kaşar peynirlerinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde karar ölçütü olarak fosfor/azot oranı 0,15, sitrat tuzları tespiti için karar ölçütü olarak kuru maddede sitrik asit oranı %0,45 kullanılacaktır. 

Kaşar peynirlerinde yapılan analizler neticesinde; fosfor/azot oranı 0,15 ve üzerinde ve/veya kuru maddede sitrik asit oranı %0,45 ve üzerinde olan sonuçlara istinaden, birlikte veya ayrı ayrı “Fosfat ve Sitrat Tuzları” kullanıldığı kararı verilerek gerekli işlem tesis edilecektir. 

Söz konusu analizler, 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle ilgili laboratuvarlarımızda başlayacaktır. 

Gıda güvenilirliğinin temini ve tüketici menfaatlerinin korunması için Bakanlığımızın çalışmaları kararlılıkla devam edecektir.

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI