Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA VE YEM KONTROL
    • HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME VE LABORATUVARLAR
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Duyuru

Bitki Listesi Kapsamında Yapılan Değişiklik Hakkında Bilgilendirme

15.08.2025 / Gösterim Sayısı : 455 / Arşiv

Bakanlığımız web sitesinde daha önce yayımlanmış Bitki Listesi, gıdaların bileşiminde kullanılmak istenen bitkiler/bitki kısımları veya bunlardan elde edilen bitkisel preparatlar ile “aroma verici"lerin üretiminde kaynak materyal olarak kullanılabilecek bitkileri içermekteydi.

Bitki Listesi'nde yapılan son düzenleme ile, aroma vericilerin üretiminde kullanılacak bitkiler, aroma vericilere ait farklı bir mevzuat olması nedeniyle Bitki Listesi kapsamından çıkarılmıştır. Ancak bu değişiklik, söz konusu bitkilerin aroma verici üretiminde kullanımına ilişkin bir kısıtlama getirmemektedir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda, bu bitkilerin kullanımı güvenli bulunmuş olup mevcut uygulamalarda kullanılmaya devam edilebilecektir.

Değişikliğin temel gerekçesi, aroma vericilere ilişkin hususların Bitki Listesinden ayrı bir mevzuat olan “Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği" ile düzenleniyor olmasıdır. Söz konusu Yönetmelik, aroma vericilerin kaynak materyallerine ilişkin özel bir liste içermemekte; bunun yerine değerlendirme süreçlerinde EFSA, IOFI, FCC, Blue Book gibi uluslararası kurumların yayımladığı bilimsel dokümanlar esas alınmaktadır.

Bu çerçevede, Bitki Listesi'nden çıkarılan ancak aroma verici üretiminde kullanılmasında sakınca bulunmayan bitkilerin listesi aşağıda yer almaktadır:

Bitki Listesinden Çıkarılan Bitkiler – Güncel Liste

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI