5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine, Gıda Hijyeni Yönetmeliğine, Yem Hijyeni Yönetmeliğine, Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğe ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinin 'sorumluluklar ve izleme' başlıklı 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan “Bulaşanlar Genel Talimatı" Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sisteminde (KAYSİS) yayımlanmıştır.
Talimatta birincil üretim dâhil gıda ve yem işletmecilerinin Gıda ve Yem Hijyeni Yönetmelikleri kapsamında faaliyet yürütmeleri gereken bulaşanlar yer almaktadır. Gıda ve yem işletmecilerinin 5996 Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamındaki sorumlulukları hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde maksimum limit belirlenmemiş bulaşanlar için yürütülmesi gereken faaliyetler de açıklanmaktadır.
Talimat kapsamında ilgili bulaşanlar için gıda ve yem sektörünü temsil eden STK'lar ile Bakanlık işbirliğinde geliştirilmesi gereken iyi uygulama kılavuzları (İYU) için yönlendirmeler yapılmaktadır.
Talimatla tarladan sofraya gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla ilgili tarafların bulaşanlar konusunda farkındalığının arttırılması, gıda ve yemde bulaşanların önlenmesi ve azaltılması için gıda güvenilirliği sistemlerinin oluşturulması ve hazırlanan iyi uygulama kılavuzlarının uygulamaya aktarılması amaçlanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığının, halk sağlığını en yüksek düzeyde koruyacak ve ülke çıkarlarını gözetecek uluslararası standartlara uygun çalışmaları kesintisiz devam edecektir.
Talimata ulaşmak için tıklayınız.