Bakanlığımız ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği çerçevesinde yürütülen "Küçük Ölçekli Üreticilerin Gıda Tedarik Zincirlerini Kısaltmalarına Destek Olmak İçin Gıda Güvenilirliği ve Beslenme Konularındaki Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi (TCP/TUR/4003)" kapsamında, Bakanlığımız ve FAO proje ekibi tarafından 26-29 Mayıs 2025 tarihleri arasında “Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri"nin değer zinciri hakkında çalışmalar yapmak amacıyla Karaman iline bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.
Ziyarette, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü, Ayrancı Kaymakamı, Ayrancı Belediye Başkanı, Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, Karaman TKDK İl Koordinatörü, Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman Yatırım Destek Ofisi Başkanı ile Ayrancı ilçesindeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, küçük peynir üreticileri, süt işleme tesisi işletmecileri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan ve yöneticileri, peynir ticareti ile uğraşanlarla görüşmeler gerçekleştirildi.
Ülkemizde sürdürülebilir gıda sisteminin dönüşümü için gıda tedarik zincirlerinin kısaltılmasında küçük ölçekli üreticilerin kapasitelerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla hazırlanan proje kapsamında; “Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri" üretiminde temel hijyen gereklilikleri ve bu alanda ihtiyaç duyulan mevzuat düzenlemeleri ile üreticilerinin temel sorunları, beklenti ve taleplerini yerinde tespit etmek amacıyla üretimden tüketime kadar süreçteki ilgili sektör paydaşları ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Görüşmelerde, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin üretimde, işlenmesinde, pazarlanmasında, Obruğun yönetiminde ve coğrafi işaret tescilindeki temel sorunlar, paydaşların beklentileri ile Obruk peynirinin yöre insanına ve Karaman iline kazandırdığı katma değer ve fırsatlar tartışıldı.
Proje kapsamında, Ülkemizdeki küçük kapasiteli gıda işletmeleri ile birincil üreticiler için sürdürülebilir üretime yönelik bir politika geliştirilmesi, bu alanda ihtiyaç duyulan esnekliğe yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması ve geleneksel ürünlerin üretim süreçlerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.