Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME
    • VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ VE HALK SAĞLIĞI
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Haber

KÜKÜRT DİOKSİT LİMİTLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİNDEKİ GELİŞMELERE KARŞI GIDA GÜVENİLİRLİĞİ OTORİTESİ OLARAK BAKANLIĞIMIZ ÇALIŞMALARI

12.07.2023 / Gösterim Saysı : 525 / Arşiv

Dünya ticaretinde söz sahibi olduğumuz kuru kayısıda kükürt dioksit limitlerinin düşürülmesi ve/veya katkı maddesi olarak kullanımın sonlandırılması ile ilgili Avrupa Birliği (AB) Komisyonunda (SCoPAFF) çalışmalar başlatılmıştır. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından kükürt dioksit kullanımının teknolojik bir gereklilik olduğu ile ilgili bilgi, belge ve bilimsel çalışmalar ortaya konularak Avrupa Birliği Komisyonuna sunulup gerekli girişimler başlatılmıştır. 

Bu çalışmaların öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve üyesi oldukları FRUCOM (European Federation of the Trade in Dried Fruit, Edible Nuts, Processed Fruits & Vegetables and Processed Fishery Products) aracılığıyla konunun öneminin ele alındığı ilk toplantı 24 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. AB Komisyonuna resmi otorite olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ve ihracatçı temsilcisi olarak EİB tarafından girişimlerde bulunulmaktadır.​

Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız ilgili birimleri ile 20 Şubat 2023’te bir toplantı gerçekleştirilerek yol haritası belirlenmiş, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığınca teknik ve bilimsel taslak mektup hazırlanmıştır. 

Bakanlığımız birimleri ve diğer Bakanlıklar ve ilgili paydaşlarla (Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı ve AB Nezdinde Brüksel Daimi Temsilciliği ve Ege İhracatçı Birlikleri) ile 5-6 Nisan 2023 tarihinde toplantılar düzenlenmiştir. Bu toplantılar sonucunda nihai hale getirilen mektup Bakanlığımız tarafından AB DG-SANTE'ye iletilmiştir. 

Mektupta kuru kayısı için dünya üretim ve ihracat verileri, kükürt dioksitin kullanım amacı ve yöntemi, kükürt dioksitin kuru kayısının beslenme değeri, renk, tat ve raf ömrüne olan etkisi, iyi üretim uygulamaları, uluslararası kabul edilen limitler, risk değerlendirme ve risk yönetimi gibi başlıklar yer almıştır.

AB DG-SANTE cevabi yazısında konu ile ilgili bir çalışma grubunun kurulduğu ve ilettiğimiz mektubun bu grupta tartışılacağı ifade edilmiştir.

EİB ve FRUCOM tarafından bu çalışma grubu ile 23 Haziran 2023 tarihinde yapılan toplantı ve gelişmeler ile ilgili bilgi alış verişi yapılması amacıyla 11 Temmuz 2023 tarihinde EİB tarafından bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda, AB’ye iletilen ilk mektubu destekleyecek ilave çalışmaların derlenerek ihtiyaç durumuna göre gerekli olması halinde projeler yapılarak AB tarafına ek bilgi sunulması kararlaştırılmıştır.

Son Haberler
...
Efsa'nın 58. Temas Noktaları Toplantısına Katı ...
...
Kars’Ta Süt Ve Süt Ürünleri Resmi Kontrol Eğit ...
...
Gıda Güvenilirliği Sorumluluğunun Önemli Payda ...
...
Van Tuşba’Da Tespit Edilen Şap Hastalığı Mihra ...
...
Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İthalat Uygulamala ...
...
Yem Güvenilirliği Kapsamında 6 İlde Kapsamlı D ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI