2023 Yılı Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında “Akdeniz Meyvesineği ile Mücadelede Kısır Böcek Salım Tekniği Farkındalık Eğitimi" 2 Ağustos 2023 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlendi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü program ve koordinasyonunda İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitime 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 181 teknik personel katıldı.
Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata) polifag bir zararlı olup dış karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfırdır. Turunçgillerin en önemli zararlısı olan etmen ile mücadele Ülkemiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Kayısı, şeftali, nektarin, yenidünya, ayva, armut, elma, incir, trabzon hurması ve nar konukçuları arasında olup geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır. Mücadelesi biyoteknik mücadele ve zehirli yem kısmi dal mücadelesi şeklinde yapılabilmekte olup yeni yöntemle kısır böceklerin dağaya salımı ile popülasyon artışlarının önüne geçilmesi planlanmaktadır.
Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata) erkek bireylerinin X ışınları ile kısırlaştırılarak doğaya salımı yoluyla zararlı popülasyonun kontrol altında tutulması ve bitkisel üretimin korunması amaçlanan çalışma, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) desteğiyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortak çalışması olup insan ve çevre odaklı bir mücadele yöntemidir.