Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği, Avrupa Birliği mevzuatı ve Kodeks Alimentarius Standartları dikkate alınarak, 5 Kasım 2023 tarihli ve 32360 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak güncellenmiştir.
Yönetmelikte, gıdaya kasten ilave edilmediği halde birincil üretim aşaması dâhil gıdanın üretim, imalat, işleme veya muhafaza aşamalarında ya da çevresel bulaşma sonucu gıdada bulunabilen bulaşanlar için maksimum limit belirlenmektedir.
Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Bulaşanlar Yönetmeliğindeki maksimum limitler yeniden değerlendirilmiş, yeni eklenen bulaşanlar için ise ilk defa maksimum limit belirlenmiştir.
Mikotoksin, bitki toksinleri, metaller, halojenli kalıcı organik kirleticiler ve işleme bulaşanları için maksimum limitleri içeren Yönetmelik ile gıda güvenilirliği risklerine karşı önlem alınmakta ve halk sağlığının korunması amaçlanmaktadır.
Yönetmelikte yer almayan, ancak bilimsel çalışmalar sonucu gıda güvenilirliğini tehdit edeceği ortaya konulan bulaşanlar için Bakanlığımız talimatları ile gıda işletmelerinin önlem alması sağlanacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığının, halk sağlığını en yüksek düzeyde koruyacak ve ülke çıkarlarını gözetecek uluslararası standartlara uygun çalışmaları kesintisiz devam edecektir.