Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA KODEKS VE YEM MEVZUATI DAİRE BAŞKANLIĞI
    • GIDA VE YEM KONTROL
    • HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME VE LABORATUVARLAR
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Haber

TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

25.04.2024 / Gösterim Sayısı : 2131 / Arşiv

​Ülkemizin önemli üreticisi olduğu ve üretimi giderek artan bal dışındaki arı ürünleri polen, propolis, arı sütü ve arı ekmeği için Türk Gıda Kodeksi kapsamında ilk kez bir mevzuat yayımlanmıştır.

Polen, propolis, arı sütü ve arı ekmeği gibi arı ürünlerini içeren Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği 25/04/2024 tarih ve 32527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Taslak Tebliğ ile “arı sütü, propolis, ham propolis, arı poleni, arı ekmeği, toz arı sütü ve kurutulmuş poleni" için ürün tanımları yapılmıştır.

Ayrıca, bu ürünler için gıda güvenilirliğine yönelik genel ve spesifik özellikler belirlenmiş, propolisin sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilmesine yönelik düzenleme yapılmış ve ham propolisin işlenmeden doğrudan son tüketiciye arz edilmesi engellenmiştir.

Ülkemiz bulunduğu coğrafik konumu itibariyle dünyada bal elde edilebilecek bitki çeşidinin ¾'üne sahiptir.

Arılı kovan ve bal üretimi bakımından ülkemiz dünyada söz sahibi bir ülkedir. Yapılan düzenlemeyle balın yanında katma değeri yüksek diğer arı ürünleri olan polen, arı sütü, propolis ve arı ekmeği için kriterler belirlenmesi, bu ürünlerin üretimini ve ihracatını artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Tebliğin yürürlüğe girmesiyle ülkemizde arıcılık ve arı ürünleri sektörünün daha da gelişeceği ve katma değerinin artacağını değerlendirilmektedir.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gıda güvenilirliğinin temin edilmesine yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir.​

Tebliğ için tıklayınız ...

Son Haberler
...
Genel Müdürümüz Dr. Ersin Dilber, 98. İstişare ...
...
Vıı. Balık Besleme Ve Yem Teknolojisi Çalıştay ...
...
B-Reçete Sisteminin Hayata Geçirilmesine Yönel ...
...
B-Reçete Sistemi Bilgilendirme Toplantısı Gerç ...
...
Avrupa Komisyonu Sağlık Ve Gıda Güvenliği Gene ...
...
Bitki Sağlığı Değerlendirme Toplantısı Tamamla ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N