Kodeks Alimentarius Komisyonu Bulaşanlar Komitesi'nin 17 inci Oturumu 14-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Panama'da düzenlenmiştir. Bulaşanlar Komitesi toplantısına katılım sağlanarak Komite gündemi için ülke pozisyonumuz aktarılmıştır. Toplantıda Ülkemiz, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü personeli Tarım ve Orman Uzmanı Sinan ARSLAN ve Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü personeli Devrim KILIÇ tarafından temsil edilmiştir.
Gıda, yem ve balda Pirolizidin alkaloid konusunda önümüzdeki yıl için oluşturulan ve iyi üretim uygulamaları, numune alma ve analiz metotları kriterlerinin çalışılacağı Elektronik Çalışma Grubu başkanlığını Türkiye üstlenmiştir. Birleşik Krallık ve Hollanda'nın Başkan yardımcılığını yapacağı çalışma ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Maksimum limitlerin belirlenmesi ile sonuçlanacağı öngörülen çalışmada ulusal öneme sahip kekik, kimyon ve bal gibi ürünlerde ülkemizin çalışmada öncü olması önemli olacaktır.
Bunun yanı sıra ülke görüşleri verilerek müdahil olunan konularda ülke çıkarlarımızı koruyacak şekilde KAK Standartlarının geliştirilmesinde büyük katkı sağlanmıştır. Bazı baharat ve mutfak bitkilerinde belirlenen kurşun limitleri için ülkemiz önerilerinin tamamı dikkate alınmıştır.
Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun Gıdada Bulaşanlar Kodeks Komitesi'nin 17 inci Oturumuna ilişkin internet sayfasından toplantı gündemine, dokümanlarına ve toplantının taslak raporuna erişim sağlanabilir.