Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME
    • VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ VE HALK SAĞLIĞI
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Haber

HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENİYOR

12.08.2024 / Gösterim Sayısı : 2297 / Arşiv
Hayvansal gıda üreten ve işleyen gıda işletmelerinin özel hijyen kurallarını belirleyen ve 27 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği güncelleniyor. 

Yönetmelik taslağı, Yönetmeliğin yayımından sonra Avrupa Birliği mevzuatında var olan güncellemelerin mevzuata aktarılması ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda gıda güvenilirliğinin temini için hazırlanmıştır.
Taslakta yer alan bazı düzenlemeler;
  • Kolajen ve jelatin üretim sürecine ilişkin ilave kurallar getirilerek, jelatin ve kollajende kalıntı limitleri düzenleniyor.
  • Yüksek rafine bazı ürünlere (kondroitin sülfat, rennet,) ilişkin özel hijyen gereklilikleri ilk kez belirleniyor.
  • Karkasların nakliyeden önce kesimhanede 7°C'ye soğutulmasında istisnai durumlara ilişkin ilave kurallar getiriliyor. 
  • Peynir mayası üretiminde kullanılacak genç büyükbaş ve genç küçükbaş hayvanların işkembeleri ile ayakların ve başların kesimhaneden onaylı tesise nakledilebilmesine ilişkin düzenleme yapılıyor.
  • Perakende faaliyet yürüten gıda işletmecilerinin belirlenen şartlara uygun olarak gıda bağışı amacıyla eti dondurabilmesine ilişkin kurallar belirleniyor.
  • Canlı çift kabuklu yumuşakçaların işletmeler arasında hareketine ilişkin sevk belgesi modeli ile çift ve kabuklu yumuşakça partilerinin gönderilebileceği aracı işletmeci tanımı yapılarak kurallar düzenleniyor.
  • Canlı çift kabuklu yumuşakçaların sağlık standartlarında düzenleme yapılıyor.
  • Yumurtaların son tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirleniyor.
  • Hayvansal kökenli ürünlerden elde edilen yağ türevleri ve bazı aminoasitler, yüksek rafine ürünler olarak Yönetmeliğe ekleniyor ve belirli özel hijyen kuralları düzenleniyor.
  • Kesimhanelerde kesilen hayvanların gerektiğinde dijital takibinin yapılabilmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasına ilişkin hüküm ekleniyor.
  • Kesimhanelerde belirli noktalarda kamera sistemi kurulması zorunlu hale getiriliyor.
Gıda güvenilirliğinin temini için Bakanlığımız çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir.


Son Haberler
...
Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Çalışmaları Ka ...
...
Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından Yür ...
...
Tarım Ve Gıda Politikaları Kurulu Başkan Vekil ...
...
Yem Sektörüne Teknik Ziyaret Gerçekleştirildi
...
Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Ve Devam Fo ...
...
Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri Değer Zinci ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI