Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    DAİRE BAŞKANLIKLARI FAALİYETLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    • BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    • GIDA VE YEM KONTROL
    • HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    • RİSK DEĞERLENDİRME VE LABORATUVARLAR
    • YEM
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Katılım Öncesi Program Faaliyetleri (2006-2014)

Mikrobiyolojik Risk Değerlendirme Eğitimi (14-16 Mayıs 2013) 
“Aday ve Potansiyel Aday Ülkelerin Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesine (EFSA) Hazırlanması” başlıklı katılım-öncesi program kapsamında 14-16 Mayıs 2013 tarihlerinde EFSA tarafından Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde “Mikrobiyolojik Risk Değerlendirme Eğitimi” gerçekleştirilmiştir.  Eğitime, proje yararlanıcısı diğer aday ülke uzmanlarının yanısıra Genel Müdürlüğümüzden de 3 uzman katılım sağlamıştır.
Katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Finn Sheye tarafından da izlenen eğitim; Danimarka Teknik Üniversitesi Ulusal Gıda Enstitüsü’nden Hakån VIGRE ve Leonardo de KNEGT ile EFSA’dan Winy Messens tarafından verilmiştir. 
Amacı; risk analizi sisteminin bileşenleri hakkında genel bilgiler vermek, risk değerlendirme kavramını tanımlamak ve özel olarak mikrobiyolojik risk değerlendirme konusunda katılımcıları bilgilendirmek olan eğitimde; teorik bilgilerin verildiği sunumların yanısıra edinilen bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılacağına ilişkin alıştırmalar ve grup çalışmaları yapılmıştır.

Eğitim programına ulaşmak için tıklayınız ..​.


Kimyasal Risk Değerlendirme Eğitimi (02-04 Temmuz 2013)
Arnavutluk’un Durrёs şehrinde gerçekleştirilen “Kimyasal Risk Değerlendirme Eğitimi” eğitimine, proje yararlanıcısı diğer ülke uzmanlarının yanısıra Genel Müdürlüğümüzden de 3 uzman katılım sağlamıştır.
Katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Finn Sheye tarafından da izlenen eğitim; Danimarka Teknik Üniversitesi Ulusal Gıda Enstitüsü’nden Annette Petersen ve Max Hansen ile EFSA uzmanı Manuela Tiramani tarafından verilmiştir. 
Amacı; katılım-öncesi ülkelerin ilgili uzmanlarının kimyasal risk değerlendirme konusunda bilgi ve becerilerini arttırmak ve EFSA’nın bu alandaki aktiviteleri hakkında bilgilendirmek olan eğitimde; teorik bilgilerin verildiği sunumların yanısıra edinilen bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılacağına ilişkin alıştırmalar ve grup çalışmaları yapılmıştır.


 
​Eğitim programına ulaşmak için tıklayınız ...​


Beslenmeyle İlgili Risk Değerlendirme Eğitimi (12-14 Kasım 2013)
“Aday ve Potansiyel Aday Ülkelerin Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesine (EFSA) Hazırlanması” başlıklı katılım-öncesi program kapsamında 12-14 Kasım 2013 tarihlerinde EFSA tarafından Makedonya’nın Üsküp şehrinde “Beslenmede Risk Değerlendirme Eğitimi” gerçekleştirilmiştir.  Eğitime, proje yararlanıcısı diğer ülke uzmanlarının yanısıra Genel Müdürlüğümüzden de 3 uzman katılım sağlamıştır.
Danimarka Teknik Üniversitesi Ulusal Gıda Enstitüsü’nden Inge Tetens, Anja Pia Biltoft-Jensen ile EFSA’dan Wolfgang Gelbmann tarafından verilen eğitime, katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Finn Sheye tarafından da izlenmiştir.
Eğitimciler tarafından önce risk analizi sisteminin bileşenleri hakkında genel bilgiler verilmiş ve beslenme alanında risk değerlendirme ile ilgili ayrıntılı sunumlar yapılmış ve EFSA’nın bu alandaki rolü ve çalışmaları hakkında da bilgi aktarılmıştır.
 
​
Eğitim programına ulaşmak için tıklayınız ...​

Holland​a Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Otoritesine Çalışma Ziyareti  (24-25 Ekim 2012)

EFSA tarafından yürütülmekte olan Katılım-Öncesi Program kapsamında organize edilen çalışma ziyareti; Hırvatistan, Makedonya ve ülkemizden 3 temsilcinin katılımı ile Programın EFSA koordinatörü Finn Sheye başkanlığında gerçekleştirilmiştir.

Merkezi Utrecht’de bulunan Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Otoritesi (NVWA)’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette, söz konusu kurum bünyesinde bulunan Risk Değerlendirme Birimi tarafından Hollanda’da yürütülen risk değerlendirme uygulamalarına dair bilgilendirmede bulunulmuştur. Ayrıca ilgili kuruma bağlı olarak Wageningen’de yerleşik olan laboratuvarda incelemeler yapılmıştır. Çalışma ziyaretinin ikinci gününde ise Hollanda’nın en büyük mezbahası olan ve AB üyesi ülkelere yönelik üretim yapan Vitelco firmasına ait mezbahada incelemeler gerçekleştirilmiştir.

NVWA’nın bağlı bulunduğu Ekonomik İşler, Tarım ve İnovasyon Bakanlığı(EL&I)’na yapılan ziyarette ise riske dayalı denetim sistemi çok yıllık ve yıllık kontrol planları, kriz yönetimi ve acil eylem planlarına dair deneyimler paylaşılmıştır.  

 

Çalışma Ziyareti programına ulaşmak için tıklayınız.​



“Veri Toplama ve Analizi” Konulu Seminer (19-20 Eylül 2012) 

Katılım Öncesi Yardım (IPA) kapsamında “Aday ve Potansiyel Aday Ülkelerin Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesine (EFSA) Hazırlanması” başlıklı program EFSA ve Genel Müdürlüğümüz işbirliği ile yürütülmektedir. Bu çerçevede,  19-20 Eylül 2012 tarihlerinde EFSA tarafından Parma/İTALYA’da düzenlenen “Veri Toplama ve Analizi Semineri”ne ülkemizi temsilen Genel Müdürlüğümüzden, aday ülkelerden ve potansiyel aday ülkelerden 5’er uzman katılım sağlamıştır.

Seminer, söz konusu Programın EFSA koordinatörü Sn. Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür. Seminerde ilk olarak EFSA’nın 2002 yılından günümüze kadar risk değerlendirme alanında gerçekleştirdiği temel çalışmalar ve 2012 yılında EFSA’nın yeniden yapılanmasıyla yaşanan değişiklikler hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra veri toplama ve analizi konusunda sorumlu birim olan “Risk Değerlendirme ve Bilimsel Destek Direktörlüğü” hakkında bilgiler verilmiş olup; 178/2002 sayılı direktif kapsamında gerçekleştirilen veri toplama çalışmaları tanıtılmıştır. Seminerde “Biyolojik İzleme Birimi” tarafından yürütülen zoonoz ve zoonotik etkenlerin, antimikrobiyal direncin ve gıda kaynaklı hastalıkların izlenmesi ve raporlanması ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiş, kullanılan sistemler ve web uygulamaları tanıtılmıştır. “Beslenme ve Kimyasal İzleme Birimi” tarafından yürütülen beslenme ve gıda tüketim verilerinin toplanması çalışmaları ve birim tarafından hazırlanan “EFSA Gıda Sınıflama ve Tanımlama Sistemi” (FCDS) hakkında bilgiler verilmiş olup, bu alanlarda kullanılan sistemler ve web uygulamaları tanıtılmıştır. 

Seminer programı ve sunumlarına ulaşmak için tıklayınız.​

Seminerle ilgili EFSA raporuna ulaşmak için tıklayınız...

​

Hayvan Sağlığı ve Refahı Konulu Seminer (25-26 Ocak 2012​)

​EFSA tarafından yürütülmekte olan Katılım-Öncesi Program kapsamında organize edilen seminer; EFSA, DG SANCO ve üye ülkelerden konuşmacıların yanısıra,  ülkemizden 6 uzmanımız olmak üzere, aday ve potansiyel aday ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla Karadağ'da gerçekleştirilmiş ve Programın EFSA koordinatörü Sn.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür.

EFSA’nın hayvan sağlığı ve refahı alanındaki rolü ve katkısı, bu alanda AB’deki risk yönetimindeki son gelişmeler ile üye devletlerin bu alandaki deneyimlerinin örneklerle ele alındığı seminerde; Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığımızdan Veteriner hekim Mehmet DİRİ tarafından da, bu alanda ülkemizdeki durum hakkında bir sunum yapılmıştır.

Seminer programına ulaşmak için tıklayınız.


​“Kimyasal Bulaşanlar ve Yeni Gelişen Riskler” Semineri (6-7 Nisan 2011)

EFSA tarafından yürütülmekte olan Katılım-Öncesi Program kapsamında Ankara'da organize edilen seminere, ülkemizden 20 olmak üzere, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna ve Sırbistan’dan toplam 54 uzman ile, EFSA ve üye ülkelerden 11 konuşmacı katılmıştır. Katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Sn.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür. Kontrol Dairesi Başkanımız Sn. İbrahim İLBEĞİ tarafından açılış konuşmasının yapıldığı toplantıda, Risk Değerlendirme Şube Müdürümüz ve Programın ülkemizdeki yürütücülüğünü yapmakta olan Sn. Nergiz ÖZBAĞ tarafından da; "Türkiye'deki Risk Analizi Sistemi ve Bulaşanlar- Ortaya Çıkan Yeni Riskler” konulu bir sunum yapılmıştır.

Seminer programına ulaşmak için tıklayınız ...​

​

​Hırvatistan Gıda Güvenliği Kurumu Çalışma Ziyareti​​ (28-29 Haziran 2011 OSIJEK)

“EFSA Katılım-Öncesi Program” kapsamında, 28-29 Haziran 2011 tarihlerinde Hırvatistan Gıda Güvenliği Kurumu (HAH)’na bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin amacı; AB’nin en yeni üyesi Hırvatistan’ın gıda ve yem güvenlik sistemi hakkında bilgilenmek ve ülkelerin gıda güvenlik otoriteleri arasında işbirliğini güçlendirmektir. Ziyaret kapsamında; Hırvatistan’ın Ösyek (Osijek) kentinde HAH dışında Gıda Teknolojisi Fakültesi ve başkent Zagrep’te Tarım, Balıkçılık ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı ile Hırvatistan Veteriner Enstitüsü ziyaret edilerek, bu kuruluşlar hakkında bilgi edinilmiştir. Gerçekleştirilen ziyarete, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Ahmet ARSLAN, Kontrol Daire Başkanımız İbrahim İLBEĞİ, Risk Değerlendirme Şube Müdürümüz Nergiz ÖZBAĞ ile, gıda mühendisi F.Nevra ÖZCAN ve veteriner hekim Sibel BAŞ katılmış; ekibimize ziyaret süresince HAH Müdürü Dr. Zorica JURKOVIĆ ile EFSA Katılım-Öncesi Program personelinden Goran KUMRIĆ eşlik etmiştir.

Çalışma ziyareti ile ilgili EFSA raporuna ulaşmak için ​ tıklayınız ...​

İspanya Gıda Güvenliği Kurumu ve Ulusal Referans Laboratuvarı Çalışma Ziyareti
“EFSA Katılım-Öncesi Program” kapsamında, 24-25 Mart 2010 tarihinde İspanya Gıda Güvenliği Kurumu (AESAN) ve İspanya Ulusal Referans Laboratuvarı’na bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin amacı, İspanya Gıda ve Yem Güvenlik Sistemi hakkında bilgilenmeyi sağlamaktır. Madrid’de gerçekleştirilen ziyarete, ülkemizden ve Makedonya’dan 8’er uzman ve yönetici ile EFSA katılım-öncesi program koordinatörü Mr. Finn Sheye katılmıştır. İlk gün AESAN, ikinci gün ise AESAN’a bağlı Ulusal Referans Laboratuvarı ziyaret edilmiş, heyetimiz bu kurumların uzmanları tarafından gezdirilerek bilgilendirme yapılmıştır.

Sözkonusu çalışma ziyareti; Gıda Güvenliği alanında bir AB üye devletinin sisteminin ve AB Gıda Güvenlik Sistemi ile ilişkisinin anlaşılmasına ve ülkemizdeki sistemin bu yönden de değerlendirilmesine katkı sağlamıştır.

 

Toplantı programına ve sunumlara ulaşmak için tıklayınız ...


“Avrupa Birliği'nde Gıda Güvenliği Risk Analizi Sistemlerinde Farklı Yaklaşımlar" Semineri (14-15 Nisan 2010 Antalya)

EFSA tarafından yürütülmekte olan Katılım-Öncesi Program kapsamında organize edilen seminere, ülkemizden 25, Hırvatistan ve Makedonya’dan 10’ar, Bosna ve Sırbistan’dan birer uzman ile, EFSA ve üye ülkelerden 6 konuşmacı katılmış ve toplantı, katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Sn.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür.

Programın Türkiye’deki yürütücüsü Sn. Nergiz ÖZBAĞ tarafından ülkemizin gıda güvenlik sistemi hakkında bir sunumun da yapıldığı seminerde; risk analizi temelinde, risk değerlendirmenin risk yönetiminden bağımsız olarak EFSA tarafından yapıldığı AB gıda güvenlik sistemi ve üye devletlerde bu alandaki farklı yaklaşımlar ele alınmış, risk değerlendirme ve iletişimi konusunda örnekler verilmiştir.

  

Seminer programına ulaşmak için ​ tıklayınız ...


“Gıda Katkı​ları, Tatlandırıcılar ve Gıdayla Temas Eden Maddeler" Semineri (11-12 Mayıs 2010 Zagrep)

Seminere, EFSA’dan katılan konuşmacıların yanısıra, ülkemizden ve Makedonya’dan 10’ar, Hırvatistan’dan 25, Sırbistan ve Kosova’dan da birer uzman dinleyici olarak katılmıştır.

Hırvatistan Gıda Ajansı Müdürü Dr. Zorica Jurkovic’in konuşmasıyla açılan toplantı, katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Mr.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür.

toplantı Seminerde, gıda katkıları, besin kaynakları ile, gıdayla temas eden maddeler, enzimler, tatlandırıcılar, işlem yardımcıları ve gıdalara eklenen diğer maddelerle ilgili EFSA’nın çalışmalarının anlatıldığı sunumlar yapılmış, bu konularda risk değerlendirme ve risk iletişimi ile ilgili örnekler verilmiştir. Genel Müdürlüğümüzden Dr.Betül Vazgeçer tarafından da, ülkemizde bu alandaki son gelişmeler hakkında bir sunum yapılmış ve toplantıda ayrıca katılım-öncesi programın bugünkü durumu ve önümüzdeki dönem için planlan konular değerlendirilmiştir.

  

Seminer programına ulaşmak için tıklayınız ...


​“Diyet Referans Değerleri, Beslenme ve Sağlık Beyanları" Semineri (22-23 Eylül 2010 Parma/İtalya)

Katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Mr.Finn Sheye başkanlığında yürütülen seminere, dinleyici olarak ülkemizden,Hırvatistan ve Makedonya’dan 10’ar, 5 potansiyel aday ülkeden de birer uzman dinleyici olarak katılmıştır.

EFSA uzmanlarının yanısıra, Avrupa Komisyonu ile Almanya ve Fransa olmak üzere üye devletlerden konuşmacıların katıldığı seminerde; Mr. Finn Sheye’nin açılış konuşması ve EFSA’nın risk değerlendirme çalışmaları ile ilgili genel bir bilgiden sonra, EFSA’nın beslenme aktiviteleri ve sağlık beyanları ile ilgili çalışmaları, AB’deki ve Fransa’daki sağlık beyanları ile ilgili durum ve İngiltere’de uygulanan diyet referans değerleri konularında sunumlar yapılmıştır. Makedonya ve Hırvatistan’dan uzmanlar tarafından da kendi ülkelerindeki beslenme ve sağlık beyanları alanındaki durum anlatılmış, ülkemizden bu konudaki sunum ise Sayın Fulya ARICAN ÖZNUR tarafından yapılmıştır. Toplantıda ayrıca katılım-öncesi programın bugünkü durumu ve önümüzdeki dönem için planlan konular değerlendirilmiştir. ​

  

Avrupa Komisyonunun katılım-öncesi enstrümanlarından biri olan PHARE Komitesi tarafından kabul edilen bir “Katılım-Öncesi Program” kapsamında, genel amacı “aday ülkeleri AB Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA)’nın bütün aktivitelerine katılımı için hazırlamak” olan “Türkiye ve Hırvatistan’ın bazı AB Kurumlarına hazırlanması ile ilgili katılım öncesi program kapsamında gıda güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi” başlıklı proje EFSA tarafından uygulamaya koyulmuştur. Proje tüm katılım-öncesi desteklerin tek bir enstrümanda birleştirilmesi ile, 01 Ocak 2007 tarihinden itibaren de “Katılım Öncesi Yardım (Pre-Accession Assistance – IPA)” kapsamına alınmıştır. Proje, hedef ülkeler arasına 2008 yılında Makedonya’nın, 2009 yılında da potansiyel aday ülkelerin (Bosna-Hersek, Arnavutluk, Montenegro, Sırbistan ve Kosova) katılımıyla devam etmektedir. Söz konusu proje, Genel Müdürlüğümüz işbirliğiyle yürütülmekte ve EFSA için kontak noktası olarak Gıda ve Yem Tescil Hizmetleri Daire Başkanlığı görev yapmaktadır. 

Bu proje ile, 

- Türkiye ve Hırvatistan’daki EFSA’nın faaliyetleri ile ilgili alanlarda yetkili olan kurumların, tam üyelik aşamasında EFSA ağına katılabilmeleri için hazırlanması,

- Aynı amaçla, iletişim ve bilgi değişim sistemlerinin oluşturulmasına katkıda bulunulması,

- Özellikle risk değerlendirme ve veri toplama konularında olmak üzere EFSA’nın kullandığı metodoloji hakkında bilgi transferi,

- Bu ülkelerin risk değerlendirmeyle ilişkili iletişim faaliyetlerinde desteklenmesi 

hedeflenmektedir. Bu kısa vadeli hedeflerin, Türkiye ve Hırvatistan’daki yetkili resmi kurumlar ve ilgili diğer kurumların katılımıyla karşılanabileceği ifade edilmektedir.

Hedeflenen bu sonuçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak, hedef ülkedeki ilgili konulardaki yetkili otoriteler ve gıda ve yem güvenliğiyle ilgili ve özellikle de EFSA’nın sorumluluklarıyla aynı/benzer sorumluluklara sahip yetkili resmi kurumlar ve bu kurumlarda çalışanlar ve bilim insanları, projenin hedef grupları olarak belirlenmiştir. Projenin dolaysız yararlanıcısı Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Hırvatistan’da Hırvatistan Gıda Güvenlik Kurumu) ve Bakanlık çalışanlarıdır. Dolaylı yararlanıcılar ise; konuyla ilgili diğer Bakanlıklar ve resmi kurumlar, bilimsel, akademik kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve nihayetinde de, gıda güvenliği herkesi ilgilendirdiği için, hedef ülkedeki tüm nüfus olarak düşünülmektedir. Yetkili kurumlar ile paydaş gruplar arasında işbirliğini geliştirmek de, projenin amaçları arasında yeralmaktadır.

Projenin temel aktiviteleri; bir dizi toplantı, seminer, çalıştay ve inceleme gezilerini kapsamaktadır. Seminerler ve konferansların konuları, yararlanıcı ülkelerin ihtiyaçları ve yetkili kurumların talepleri de dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, 2006-2008 yıllarında toplam 40 EFSA toplantısına ülkemizden birer temsilcinin katılımı sağlanmış ve bu yıllarda altısı ülkemizde, beşi de EFSA’nın bulunduğu Parma/İtalya ve Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’de olmak üzere 11 seminer ve İngiltere’de FSA ve DEFRA’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. 2009 yılında da Programın aktiviteleri devam etmektedir.

“EFSA'nın Gıda Güvenliği ile ilgili Diğer Ab Kurumlarıyla ve Üye Devletlerle Kurumsal İlişkileri" Semineri (11-12 Mart 2009 Brüksel)

Seminere, EFSA, DG SANCO, Avrupa Parlamentosu (AP), DG Enlargement, Slovenya Tarım, Orman ve Gıda Bakanlığı ve Hırvatistan’dan 7 konuşmacı, ülkemizden Hırvatistan ve Makedonya’dan da sekizer uzman/yönetici dinleyici olarak katılmıştır.

Toplantı, Katılım-Öncesi Program’ın EFSA koordinatörü Mr. Finn Sheye tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından, EFSA ve AB’nin önemli kurumları hakkında kronolojik bilgiyle birlikte, EFSA ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Parlamentosu ve Üye Devletler arasındaki ilişkiyi ve işbirliğini anlattığı bir sunumla başlamıştır. Toplantının ikinci sunumunda, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü (DG SANCO)’nden bir uzman, DG SANCO’nun yapısı ve görevlerini, risk analiz sistemi içersindeki yeri ve EFSA’yla ilişkilerini anlatmıştır. AP’den bir temsilci de, AP’nin politik yapısı ve çalışmalarıyla ilgili genel bir bilgi verdikten sonra, “Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi”nden ve EFSA ile ilişkilerinden sözeden bir sunum yapmıştır. Bir sonraki sunumda ise, Slovenya’nın EFSA Odak Noktası (focal point-FP) olarak görev yapmakta olan bir uzman, ülkesindeki gıda güvenlik sisteminden ve yeni üye devlet olarak EFSA ve AB Kurumlarıyla ilişkilerinden, EFSA “İstişare Komitesi – AF” ve FP temsilciliklerinin aktivitelerinden sözetmiştir.

Toplantının ikinci gününde, Hırvatistan temsilcisi tarafından yapılan ve Hırvatistan’ın katılım-öncesi süreçte EFSA ve diğer AB Kurumları’yla ilişkilerinin geldiği düzeyden sözeden sunumdan sonra, AB’nin genişlemeden sorumlu kurumu olan DG Enlargement’ın temsilcisi, katılım-öncesi yardım enstrümanı (IPA) ile ilgili ayrıntılı bilgi vermiştir. Seminerin son sunumunda ise, EFSA “Yasal ve Politik İşler Birimi’nden bir uzman tarafından, ağırlıklı olarak EFSA’nın üye devletlerle iletişimini sağlayan organları (İstişare Komitesi, Odak Noktaları, Bilimsel İşbirliği Organizasyonu vb), Bilimsel Panel üyeliği ve Uzman havuzlarının oluşturulmasıyla ilgili bilgi aktarılmıştır. 

   

Toplantı, seminer konuları hakkında yapılan tartışma ve bilgi alışverişinden sonra sona ermiştir.

Seminer programına ulaşmak için ​ tıklayınız...


“Avrupa Birliği'nde Gıda Güvenliği ve EFSA" Konulu Bölgesel Seminer (6 Mayıs 2009  Antalya)

İl Müdürlüklerimizde çalışan gıda kontrol uzmanlarının, “AB gıda güvenlik sistemi ve EFSA” hakkında bilgilendirilmesini amaçlayan seminer, Genel Müdürlüğümüz tarafından EFSA Katılım-Öncesi Program kapsamında organize edilmiştir. 

Toplantıya, EFSA ve Almanya’dan gelen 4 uzman konuşmacı olarak, 17 İl Müdürlüğü’nden 38 (kontrol şube müdürü ve gıda kontrolörü), Genel Müdürlüğümüz-den 3 kişi ve Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Başkanlığı’ndan EFSA Odak Noktası temsilcimiz olmak üzere toplam 42 Bakanlığımız personeli dinleyici olarak katılmıştır.

Toplantı, Antalya İl Müdürümüz Sayın Bedrullah ERÇİN tarafından yapılan bir konuşma ile açılmış ve ardından Katılım-Öncesi Program (KÖP) yürütücüsü olan ve aynı zamanda toplantının Başkanlığını yapan Sayın Nergiz ÖZBAĞ tarafından, Programı tanıtan ve Program kapsamında yapılan çalışmaları anlatan bir sunum yapılmıştır. 

Seminer, EFSA katılım-öncesi program temsilcisi Sayın Goran KUMRIC tarafından yapılan, AB gıda güvenlik sistemi içersinde EFSA’nın rolünü ve Programın 2009-2010 dönemi için planlanan aktiviteleri anlatan bir sunumla devam etmiş, ardından EFSA’nın Bilimsel İşbirliği Birimi’nden Sayın Andras Szoradi, EFSA Odak Noktaları, bilgi değişim platformları ile uzman veritabanı ve değerlendirme uzmanları ile ilgili çağrı hakkında bilgiler vermiştir.

Bir sonraki sunumda, Almanya Risk Değerlendirme Kurumu (BfR), Mikrobiyal Toksinler Biriminin Başkanı Dr. Juliane Bräunig, BfR hakkında ve mikrobiyal risk değerlendirmede yeni yaklaşımlar hakkında bilgi aktarmış, ardından yine Sayın Andras Szoradi tarafından, AB’nde pestisitlerin risk değerlendirme uygulamaları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Seminerin son sunumunda ise, Almanya Bavyera Sağlık ve Gıda Güvenliği Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Markus SCHICK; AB gıda güvenlik sisteminin prensipleri hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, Almanya gıda güvenlik sistemi içersinde Bavyera eyaletindeki resmi gıda kontrol ve denetimlerini ayrıntılı olarak ele almıştır.

Toplantı, dinleyicilerden konuşmacılara sorular yönetildiği ve bilgi alışverişinin yapıldığı tartışma bölümünden sonra sona ermiştir. 

      

Seminer programına ulaşmak için tıklayınız ...​

EFSA’nın Bakanlığımız işbirliği ile gerçekleştireceği seminer dizisi bundan sonra da ilgili paydaşların katılımı ile devam edecektir.

Katılım-öncesi proje ile ilgili EFSA'nın web sitesine ulaşmak için tıklayınız ...​

​Avrupa Komisyonunun katılım-öncesi enstrümanlarından biri olan PHARE Komitesi tarafından kabul edilen bir “Katılım-Öncesi Program” kapsamında, genel amacı “Türkiye ve Hırvatistan’ı AB Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA)’nın bütün aktivitelerine katılımı için hazırlamak” olan “Türkiye ve Hırvatistan’ın bazı AB Kurumlarına hazırlanması ile ilgili katılım öncesi program kapsamında gıda güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi” başlıklı proje EFSA tarafından uygulamaya koyulmuştur. Proje tüm katılım-öncesi desteklerin tek bir enstrümanda birleştirilmesi ile, 01 Ocak 2007 tarihinden itibaren de “Katılım Öncesi Yardım (Pre-Accession Assistance – IPA)” kapsamına alınmıştır. Proje,  2008 yılında Makedonya’nın da katılımıyla "Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA)'na Hazırlanması" başlığı altında devam etmektedir. Söz konusu program kapsamında EFSA için kontakt noktası olarak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Gıda ve Yem Tescil Hizmetleri Daire Başkanlığı görev yapmaktadır.

Bu proje ile,

- Türkiye ve Hırvatistan’daki EFSA’nın faaliyetleri ile ilgili alanlarda yetkili olan kurumların, tam üyelik aşamasında EFSA ağına katılabilmeleri için hazırlanması,

- Aynı amaçla, iletişim ve bilgi değişim sistemlerinin oluşturulmasına katkıda bulunulması,

- Özellikle risk değerlendirme ve veri toplama konularında olmak üzere EFSA’nın kullandığı metodoloji hakkında bilgi transferi,

- Bu ülkelerin risk değerlendirmeyle ilişkili iletişim faaliyetlerinde desteklenmesi

hedeflenmektedir. Bu kısa vadeli hedeflerin, Türkiye ve Hırvatistan’daki yetkili resmi kurumlar ve ilgili diğer kurumların katılımıyla karşılanabileceği ifade edilmektedir.

Hedeflenen bu sonuçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak, hedef ülkedeki ilgili konulardaki yetkili otoriteler ve gıda ve yem güvenliğiyle ilgili ve özellikle de EFSA’nın sorumluluklarıyla aynı/benzer sorumluluklara sahip yetkili resmi kurumlar ve bu kurumlarda çalışanlar ve bilim insanları, projenin hedef grupları olarak belirlenmiştir. Projenin dolaysız yararlanıcısı Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Hırvatistan’da Hırvatistan Gıda Güvenlik Kurumu) ve Bakanlık çalışanlarıdır. Dolaylı yararlanıcılar ise; konuyla ilgili diğer Bakanlıklar ve resmi kurumlar, bilimsel, akademik kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve nihayetinde de, gıda güvenliği herkesi ilgilendirdiği için, hedef ülkedeki tüm nüfus olarak düşünülmektedir. Yetkili kurumlar ile paydaş gruplar arasında işbirliğini geliştirmek de, projenin amaçları arasında yeralmaktadır.

Projenin temel aktiviteleri; bir dizi toplantı, seminer, çalıştay ve inceleme gezilerini kapsamaktadır. Seminerler ve konferansların konuları, yararlanıcı ülkelerin ihtiyaçları ve yetkili kurumların talepleri de dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, 2006-2007 yıllarında toplam 30 EFSA toplantısına ülkemizden birer temsilcinin katılımı sağlanmış ve 2007 yılında beşi ülkemizde, üçü de EFSA’nın bulunduğu Parma/İtalya’da olmak üzere sekiz seminer gerçekleştirilmiştir. 2008 yılında da seminerler ve EFSA toplantılarına katılım devam etmektedir.


“Mikrobiyal Risk Değerlendirme" Konulu Seminer (26-27 Kasım 2008 Zagrep)

​Seminere, EFSA ve üye devletlerden katılan 5 konuşmacı dışında, ülkemizden ve Makedonya’dan 10’ar, Hırvatistan’dan da 20 uzman dinleyici olarak katılmıştır.​

Toplantı, Hırvatistan Gıda Ajansı Müdürü Dr. Zorica Jurkovic’in konuşmasıyla açılmış, ardından EFSA Yönetim Kurulu (MB) Üyesi Prof. Milan Pogacnik tarafından, EFSA ve EFSA’nın AB genişlemesindeki rolü ile ilgili bir konuşma yapılmıştır. Prof.  Pogacnik konuşmasında, "Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA)'na Hazırlanması" konulu katılım-öncesi programa duyduğu ilgiden ve bu programın, aday ve potansiyel aday ülkelerin EFSA ağına hazırlanması konusundaki katkısından sözetmiştir. EFSA “Biyolojik Tehlikeler – BIOHAZ-“ Paneli’nden bir uzmanın Panel’in çalışmalarını anlattığı sunumun  ardından, Hırvatistan Gıda Ajansı Risk Değerlendirme Birimi Başkanı tarafından, Hırvatistan’daki mikrobiyolojik gıda güvenliği ile ilgili organizasyon ve çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.

Hollanda’dan ve İtalya’dan katılan ve aynı zamanda EFSA BIOHAZ Paneli üyesi de olan iki uzman, sırasıyla “Hollanda’daki mikrobiyolojik risk değerlendirme” çalışmaları ve “gıdalara katılan mikroorganizmaların risk değerlendirmesi”

ile ilgili sunumlar yapmışlardır. İkinci gün toplantı, Genel Müdürlüğümüz’den Dr. Betül Vazgeçer’in ülkemizdeki mikotoksin üzerine çalışmaları ve regülasyonları anlattığı sunumla başlamış, ardından İngiltere Gıda Standardları Ajansı’ndan, aynı zamanda EFSA’nın “Kontaminantlar –CONTAM” Paneli üyesi olan bir uzman tarafından bu Panel’in çalışmaları hakkında bilgi aktarılmiştır. Seminerin son sunumları; “Makedonya’daki mikrobiyolojik gıda güvenliği ile ilgili organizasyon ve çalışmalar” ve “Salmonella risk değerlendirmesi” konularında olmuş; toplantı, konu hakkında yapılan tartışma ve bilgi alışverişinden sonra sona ermiştir.


İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA) ve Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanı (DEFRA) Çalışma Ziyareti

“EFSA Katılım-Öncesi Program” kapsamında, 15-16 Eylül 2008 tarihinde İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA) ve İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanına(DEFRA)”çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin amacı, İngiltere Gıda ve Yem Güvenlik Sistemi hakkında bilgilenmek ve gıda güvenlik yetkili otoriteleriyle bir araya gelmektir.

İlk ziyaret 15 Eylül Pazartesi günü FSA’ya yapılmış ve tüm gün boyunca FSA’da görevli uzmanlar tarafından aşağıdaki konu başlıklarında bilgilendirme yapılmıştır:

- Bilim ve araştırma, beslenme alışkanlıkları ve gıda üzerine araştırmalar

- Gıda Kanunun uygulanması ve izleme verileri

- Genetik modifiye organizmalar ve yeni gıdalar

- Gıdaların mikrobiyolojik güvenliği/Süt hijyeni

- Beslenme ve sağlık beyanları

- Genel gıda etiketlemesi

- Besin etiketlemesi

- Gıda alerjileri ve intolerans

toplantı toplantı

İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), 2000 yılında Parlamento kararı ile halk sağlığının korunması için kurulmuş olan bağımsız bir kamu kuruluşudur. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği, beslenme ve diyet konularında halka ve hükümete bilgi ve tavsiye veren bir kamu kuruluşu olmasına rağmen, direk olarak bir Bakan’a bağlı olmadığından herhangi bir tavsiye ya da bilginin halka açıklanması konusunda bağımsız hareket etmektedir.

İkinci gün, 16 Eylül’de ise İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım İşleri Departmanı (DEFRA)’na gidilerek aşağıdaki konularda DEFRA uzmanlarından bilgi alınmıştır:

- BSE

- Gıda Zinciri Programı

- Çiftlikte hayvan refahı, kesimhaneler ve taşıma

- Bitki koruma ürünleri

- Harcamalar ve gıda araştırmaları

- Sığır etinin etiketlenmesi

- Salmonella/Campilobakter

DEFRA; hayvan sağlığı ve refahı, çevrenin korunması, çiftçilik, balıkçılık, gıda ve içecek, bahçecilik, bitki ve tohum, tarım işleri, bilim, sürdürülebilir gelişme, su, yaban hayatı, veteriner ilaçları müdürlüğü olarak bölümlere ayrılmış olan ve bu konulara ilişkin çalışmalar yapan bir kamu kuruluşudur.

Ziyaret edilen her iki kurumda da, uzmanlar tarafından yapılan sunumlar çerçevesinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu konularda ilgililere çeşitli sorular sorulmuş ve tatmin edici cevaplar alınmıştır.

Sözkonusu çalışma ziyareti; Gıda Güvenliği alanında bir AB üye devletinin sisteminin ve AB Gıda Güvenlik Sistemi ile ilişkisinin anlaşılmasına ve ülkemizdeki sistemin bu yönden de değerlendirilmesine katkı sağlamıştır. FSA ve DEFRA’nın çalışma konuları üzerine bilgi alınması, uygulamada yaşanan sıkıntılara ilişkin bu kurumların uzmanları ile temasa geçilebilmesini sağlayacağından; çalışmalarımız açısından fayda sağlayacaktır.


“EFSA Yönetim Kurulu ve Danışma Forumu'nun Tanıtılması" Konulu Seminer (24-25 Nisan 2008 İzmir)

EFSA Yönetim Kurulu (MB) Başkan Yardımcısı Prof. Bart Sangster tarafından yönetilen toplantı, Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Dairesi Kodeks Şube Müdürümüz Nurseren Budak tarafından yapılan konuşmayla açılmış, ardından Prof.Dr. Bart Sangster, EFSA’nın görevlerinden, çalışma prensiplerinden, çalışan profilinden ve risk değerlendirmeyi yapan Bilimsel Panelleri’nden söz etmiş; Yönetim Kurulu’nun nasıl ve kimlerden oluşturulduğunu ve görevleri ve önceliklerini anlatan bir sunum yapmıştır.  Bir EFSA temsilcisi tarafından yapılan diğer bir sunumda, Danışma Forumu(AF) tanıtılmış ve AF’un kimlerden oluştuğu ve EFSA ile üye devletler arasında iletişim ve işbirliği yönünden üstlendiği rol hakkında bilgi verilmiştir. İsveç Ulusal Gıda İdaresi’nden Leif Busk ise, üye devletler yönünden EFSA ve AF’u değerlendirmiş, ortak beklentiler ve ihtiyaçlardan söz etmiştir.

Toplantı, bir başka EFSA temsilcisinin, EFSA Bilimsel Komite üyeleri ile üye devletler tarafından önerilen ulusal uzmanların oluşturduğu “Bilimsel İşbirliği Projesi(ESCO)”ni anlattığı sunumla devam etmiş ve birinci günün son konuşmasında da, ESCO Çalışma Grubu tarafından yürütülen folik asit ile ilgili çalışma anlatılmıştır.

Seminerin ikinci günün​de, AF’un Bilgi İşlem Teknolojileri (AF IT WG) ve İletişim ile ilgili Çalışma Grubu (AF COMM WG)’nun yaptığı çalışmaların ve anlatıldığı iki sunumdan sonra, Genel Müdür Yardımcımız Prof.Dr. Nevzat Artık, ülkemizdeki gıda güvenlik sistemleri ve AB üye devletleri ile işbirliği ile ilgili görüşlerini anlatmış, ardından da  katılım-öncesi programın diğer hedef ülkeleri olan Hırvatistan ve Makedonya temsilcileri de aynı konuda sunumlar yapmıştır. Prof. Bart Sangster tarafından yapılan genel bir değerlendirmenin ardından toplantı sona ermiştir.

toplantı toplantı toplantı toplantı 

Toplantı programı için tıklayınız​...


 “Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE)" Konulu Seminer (26-27 Mart 2008 Zagrep) 

Toplantıya, evsahibi Hırvatistan’ın Gıda Güvenliği Kurumu’ndan ve Katılım-Öncesi Program koordinatörü Bayan Sanja Miloš tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlanmıştır. Katılım-Öncesi Program’ın EFSA sorumlusu ve toplantı başkanı olan Mr.Finn Sheye tarafından yapılan kısa bir tanıtım konuşmasından sonra, yine Program’ın EFSA ekibinden Mr.Goran Kumric EFSA’yı ve çalışmalarını anlatan bir sunum yapmıştır. Ardından EFSA’nın “Biyolojik Tehlikeler Birimi”nden uzmanlar tarafından yapılan 2 sunumda; EFSA’nın BSE, TSE ilgili çalışmaları, BIOHAZARD Paneli ve bu Panel tarafından kullanılan risk değerlendirme metodolojisi, Coğrafik BSE Risk Değerlendirmesi ve hayvansal yan ürünlerle (ABP) ilgili EFSA’nın yaklaşımları anlatılmıştır. Birinci günün ikinci yarısında, İrlanda, Belçika ve Fransa’dan gelen temsilciler, ülkelerindeki BSE, TSE ve ABP’lerle ilgili sorumlu kuruluşlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermişlerdir.

Seminerin ikinci gününde de, Hayvan Hareketleri ve Karantina Daire Başkanlığımızdan Şube Müdürü Dr. Şebnem Gürbüz bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalardan ve kriz döneminde alınan önlemleri anlatan bir sunum yapmış, ardından da Katılım-Öncesi Program’ın diğer hedef ülkeleri olan Hırvatistan ve Makedonya temsilcileri aynı konuda kendi ülkelerindeki durumu anlatmıştır. Seminerin son sunumu, yine EFSA’nın Biyolojik Tehlikeler Birimi’nden Fulvio Barizzone tarafından yapılmış ve dünyadaki BSE/TSE ile ilgili epidemiyolojik durum değerlendirilerek, EFSA’nın bu alandaki rolü ve üye ülkelerle yapılan ve yapılacak olan işbirliği anlatılmıştır.

toplantı toplantı toplantı​ 

Toplantı programı için tıklayınız ...

​Ankara’da 11 Aralık’ta yapılan “yönlendirme komitesi” toplantısında bu dönemin çalışmaları değerlendirildi ve 2008 yılı programı tartışıldı.

Genel amacı; Türkiye ve Hırvatistan’ı, Avrupa Birliği Gıda Güvenlik Otoritesi (EFSA)’nin bütün aktivitelerine katılımı için hazırlamak olan “Türkiye ve Hırvatistan’da gıda güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi” başlıklı katılım-öncesi proje, EFSA tarafından Genel Müdürlüğümüz işbirliği ile yürütülmektedir. Merkez ve Doğu Avrupa’daki aday ülkelerin Avrupa Birliği’ne hazırlanmalarına yardımcı olmak üzere AB tarafından finanse edilen katılım-öncesi destek enstrümanlarından biri olan  PHARE programı kapsamında  EFSA tarafından yürütülen projenin 2006-2007 dönemi çalışmaları tamamlanmıştır.

Sözkonusu proje ile;

- Türkiye ve Hırvatistan’daki EFSA’nın faaliyetleri ile ilgili alanlarda  yetkili olan kurumların, tam üyelik aşamasında EFSA ağına katılabilmeleri için hazırlanması,

- Aynı amaçla, iletişim ve bilgi değişim sistemlerinin oluşturulmasına katkıda bulunulması,

- Özellikle risk değerlendirme ve veri toplama konularında olmak üzere EFSA’nın kullandığı metodoloji hakkında bilgi transferi,

- Bu ülkelerin risk değerlendirmeyle ilişkili iletişim faaliyetlerinde desteklenmesi

hedeflenmektedir.

Hedeflenen bu sonuçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak, hedef ülkedeki ilgili konulardaki yetkili otoriteler ve gıda ve yem güvenliğiyle ilgili ve özellikle de EFSA’nın sorumluluklarıyla aynı/benzer sorumluluklara sahip yetkili resmi kurumlar ve bu kurumlarda çalışanlar ve bilim insanları, projenin hedef grupları olarak belirlenmiştir. Projenin dolaysız yararlanıcısı, Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Bakanlık çalışanlarıdır. Dolaylı yararlanıcılar ise; konuyla ilgili diğer Bakanlıklar ve resmi kurumlar, bilimsel, akademik kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve nihayetinde de, gıda güvenliği herkesi ilgilendirdiği için, hedef ülkedeki tüm nüfus olarak düşünülmektedir. Yetkili kurumlar ile paydaş gruplar arasında işbirliğini geliştirmek de, projenin amaçları arasında yeralmaktadır.

- Projenin temel aktiviteleri; bir dizi toplantı, seminer, çalıştay, inceleme gezisi ve eğitim çalışmalarını kapsamaktadır. Proje kapsamında 2007 yılında Türkiye’den 20-40 uzmanın katıldığı aşağıdaki toplantılar organize edilmiştir:

- Yönlendirme Komitesi toplantısı : 30-31 Ocak 2007, Ankara

- Paydaşlarla İlişkiler semineri : 15–16 Mart 2007, İstanbul

- Gıda krizi yönetimi semineri : 17-18 Eylül 2007, İstanbul

- EFSA ve GDO Risk Değerlendirme Semineri : 27-28 Eylül 2007, İstanbul

- Veri Toplama & Analizi Çalıştayı: 2-3 Ekim 2007, Parma

- EFSA Panelleri ve Görevleri Semineri – I:  16-17 Ekim 2007, Parma

- EFSA Panelleri ve Görevleri Semineri – II: 14-15 Kasım 2007, Parma

Bu toplantıların dışında EFSA’nın bazı toplantılarına da Türkiye ve Hırvatistan’dan uzmanların gözlemci olarak katılması da sağlanmıştır. 2006 yılının Ekim ayından, 2007 Aralık ayına kadar 18’i PRAPeR(1) Biriminin toplantıları olmak üzere, 30 EFSA toplantısına katılım olmuştur.​

11 Aralık tarihinde Ankara’da Etap Altınel Otel’de gerçekleştirilen “Yönlendirme Komitesi” toplantısında, başta bu toplantılar olmak üzere yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilmiştir. 2008 yılından itibaren IPA(2) tarafından desteklenecek olan projede, EFSA yönlendirme komitesi tarafından 2008 yılı için yapılması planlanan işler ve Türkiye ile Hırvatistan’ın talepleri de toplantıda tartışılmış ve bütçenin izin verdiği ölçüde bu talepler doğrultusunda programa son hali verileceği belirtilmiştir.


​EFSA tarafından Genel Müdürlüğümüz işbirliğiyle yürütülen “Katılım Öncesi Program” kapsamında yapılan seminerler devam ediyor

​Parma/İtalya’da Ekim ve Kasım aylarında yapılan 2 seminerle EFSA Bilimsel Panelleri’nin tanıtımı yapıldı.

Avrupa Birliği’nin çeşitli kurumlarına aday ülkelerin hazırlanmasıyla ilgili projeler 1999 yılından beri yürütülmektedir. Benzer şekilde ülkemiz ve Hırvatistan’ın bazı Topluluk Ajanslarına katılımlarına hazırlık amacıyla, Avrupa Komisyonunun Phare Komitesi tarafından 9 Ağustos 2005 tarihinde alınan bir kararla “Multi-benefiiciary programme on Participation of Turkey and Croatia for participation in certain Community Agencies” başlıklı program kabul edilmiştir. Bu Program kapsamında da, genel amacı “Türkiye ve Hırvatistan’ı, AB Gıda Güvenlik Otoritesi (EFSA)’nın bütün aktivitelerine katılımı için hazırlamak” olan “Progress towards accession : Strengthening the food safety systems in Turkey and Croatia” başlıklı proje EFSA tarafından Genel Müdürlüğümüz işbirliği ile yürütülmektedir.

Bu proje ile,

- Türkiye ve Hırvatistan’daki EFSA’nın faaliyetleri ile ilgili alanlarda  yetkili olan kurumların, tam üyelik aşamasında EFSA ağına katılabilmeleri için hazırlanması,

- Aynı amaçla, iletişim ve bilgi değişim sistemlerinin oluşturulmasına katkıda bulunulması,

- Özellikle risk değerlendirme ve veri toplama konularında olmak üzere EFSA’nın kullandığı metodoloji hakkında bilgi transferi,

- Bu ülkelerin risk değerlendirmeyle ilişkili iletişim faaliyetlerinde desteklenmesi

hedeflenmektedir. 

Bu kısa vadeli hedeflerin, Türkiye ve Hırvatistan’daki yetkili resmi kurumlar ve ilgili diğer kurumların katılımıyla karşılanabileceği ifade edilmektedir.

Projenin temel aktiviteleri; bir dizi toplantı, seminer, çalıştay, inceleme gezisi ve mini konferansları kapsamaktadır. Seminerler ve konferansların konuları, yararlanıcı ülkelerin ihtiyaçları ve yetkili kurumların talepleri de dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda Eylül ayında İstanbul’daki 2 seminer ve Ekim başında Parma/İtalya’da gerçekleştirilen 1 çalıştayın ardından, yine Parma’da Ekim ve Kasım aylarında yapılan 2 seminerle EFSA’nın Bilimsel Panelleri tanıtılmıştır.


EFSA Panelleri ve Görevleri Semineri – I (16-17 Ekim 2007)

EFSA’nın bilimsel panelleri ile ilgili birinci seminerde Bitki Sağlığı Paneli (PLH), Katkı  ve Ambalaj Maddeleri Paneli (AFC), Kontaminantlar Paneli (CONTAM) ve Pestisit Risk Değerlendirme Birimi  (PRAPeR) ile Bitki Koruma Ürünleri ve Kalıntıları (PPR) Panel’inin tanıtımı yapılmıştır. Parma’daki EFSA binasında gerçekleştirilen seminere ülkemizden 23, Hırvatistan’dan 20 uzman katılmıştır. Seminerin ilk oturumunda, Prof.Dr. Vittorio Silano tarafından, başkanlığını yaptığı “EFSA Bilimsel Komitesi”nin görevi ve yaptığı işler hakkında bilgi verilmiştir. İki günlük seminer içersinde, Katkı ve Ambalaj Maddeleri ile ilgili Panel (AFC), PLH ve CONTAM ve PPR Panelleri; yaptıkları çalışmaların anlatıldığı ayrı oturumlarla tanıtılmış ve bu Paneller tarafından gerçekleştirilen örnek risk değerlendirme çalışmaları incelenmiştir. Seminerde ayrıca, katılım-öncesi programın faydalanıcıları olan ülkelerdeki gıda güvenliği konularıyla ilgili olarak; Hırvatistan’dan Jadranka Marušic seminer konusu olan Panel’lerin ilgili olduğu konularda Hırvatistan’daki durum ve deneyimlerini paylaşmış ve ülkemiz adına da Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Daire Başkanımız Halis Korkut tarafından da “Türkiye’de Gıda Güvenliği Konularındaki Durum” başlıklı sunum gerçekleştirilmiştir.

   ​ 


​EFSA Panelleri ve Görevleri Semineri - II (14-15 Kasım 2007)

Ülkemizden ve Hırvatistan’dan yirmişer uzmanın katıldığı 2. seminerde; Yemlerde Kullanılan Maddeler (FEEDAP), Biyolojik Tehlikeler (BIOHAZ), Hayvan Sağlığı ve Refahı (AHAW), Beslenme, Diyetetik Ürünler ve Allerjenler (NDA) Panellerinin tanıtımı yapılmış, bu Panellerin yaptığı çalışmalar anlatılmıştır. İlk seminerde olduğu gibi, öncelikle “Bilimsel Komite”nin tanıtımı yapılmış ve herbir Panel ayrı ayrı oturumlarda ele alınmıştır. EFSA binasının ziyaretinin de bulunduğu seminer programında, yine birinci seminerde olduğu gibi yararlanıcı ülkelerin temsilcileri tarafından yapılacak sunumlar da yeralmıştır. Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Dairesi Kodeks Şube Müdürümüz Nurseren Budak tarafından seminerde yeralan Panel’lerin ilgili olduğu konularda ülkemizdeki mevcut durumu aktaran bir sunum yapmış ve Hırvatistan’dan da Andrea Gross-Boškovıc aynı konularda ülkesindeki durumu anlatmıştır.

  


​

Gıda Krizi Yönetimi Semineri

17-18 Eylül 2007 tarihlerinde İstanbul Holiday Inn otelde gerçekleştirilen seminere, Bakanlığımız uzmanlarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Orman ve Çevre Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Üniversiteler ve Gıda Dernekleri Federasyonu'ndan temsilciler olmak üzere yaklaşık 40 uzman ve yönetici katılmıştır. Toplantının açılış konuşması Genel Müdür Yardımcımız Prof. Dr. Nevzat Artık tarafından yapılmış ve seminer EFSA Yönetim Kurulu Üyesi Ms. Pirkko Raunemaa tarafından  yönetilmiştir. Söz konusu katılım öncesi projenin yöneticisi olan Mr. Finn Sheye tarafından toplantının amacı ve yöntemleri konusunda bilgi verildikten sonra; EFSA'dan katılan uzmanlar bir gıda krizi sırasında EFSA'nın rolü ve krizde iletişim yönetimi konularında sunu yapmış ve Belçika ve İngiltere'den olmak üzere iki üye ülkenin temsilcisi, ülkelerinde yaşanan gıda krizi deneyimlerini aktarmıştır. Seminerin ikinci gününde de katılımcılar gruplandırılarak, kriz sırasında ulusal yetkili otoritelerin oynamaları gereken anahtar rolle ilgili bir kriz uygulaması yapılmıştır.

   


​

EFSA ve GDO Risk Değerlendirme Semineri

27-28 Eylül 2007 tarihlerinde yine İstanbul'da aynı mekanda gerçekleştirilen seminere Genel Müdürlüğümüzden, üniversitelerden, Çevre Bakanlığı'ndan 20 ve Hırvatistan'dan da 20 olmak üzere toplam 40 uzmanın dinleyici olarak katılımı sağlanmıştır. Seminerin açılış konuşması Gıda ve Yem Tescil Hizmetleri Daire Başkanımız Halis Korkut tarafından yapılmış ve ardından Mr. Finn Sheye tarafından seminerin amacı ve konuşmacılarla ilgili bilgi verilmiştir. Seminerin ilk günü, EFSA'da çalışan 2 uzman EFSA'nın GDO'lar konusundaki risk değerlendirme ile ilgili rehber dokümanı hakkında ayrıntılı bilgi sunmuş ve ülkemizden “Ulusal Biyogüvenlik Çerçeve Projesi" koordinasyon komitesi üyesi Sn.Hüsniye Kılınçarslan ve Hırvatistan Sağlık ve Sosyal Refah Bakanlığı'ndan Valentina Zoretic Rubes, GDO ile ilgili yasal düzenlemeler ve ülke deneyimleriyle ilgili birer sunu yapmışlardır. İkinci gün ise, Avusturya ve Hollanda'dan gelen 2 GDO uzmanı da kendi ülkelerindeki GDO'larla ilgili deneyimlerini ve bu alanda EFSA'yla ilişkilerini anlatmış ve ardından yaklaşık yarım saatlik bir tartışma ortamından sonra toplantı sona ermiştir.


​

Veri Toplama ve Analizi Çalıştayı

“Veri toplama ve analizi" semineri ise 2-3 Ekim 2007 tarihlerinde EFSA merkezinin bulunduğu İtalya'nın Parma şehrinde gerçekleştirilmiştir. Çalıştayın amacı, EFSA'nın “Bilimsel İş birliği ve Yardım" Bölümünün, veri toplama ve verilerin analizi hakkındaki bilgi ve deneyimlerini, proje paydaşı olan Türkiye ve Hırvatistan uzmanlarıyla paylaşmaktır. Çalıştayda özellikle gıda tüketim verileri AB Zoonoz direktifi doğrultusunda toplanan veriler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Toplantı, EFSA Bilimsel İş birliği ve Yardım Bölüm Başkanı Mr. Huber Deluyker tarafından, bu bölümü ve yaptığı işi tanıtan bir konuşmayla açılmış, ardından Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanı İbrahim İlbeği ve veteriner hekim Hamit Demirtaş tarafından sırasıyla Türkiye'de “izleme programlarıyla veri toplanması" ve “Zoonoz verilerini toplama" konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir. Hırvatistan Veteriner Müdürlüğü'nden Sanja Seperovic'in Zoonozlarla ilgili sunumunu, EFSA Veri toplama ve maruziyet birimi ile Zoonoz birimi başkanlarının konuşmaları izlemiş ve aynı oturumda Irlanda'dan bir uzman ülkesinde gıda tüketim verilerinin toplanmasıyla ilgili bir sunum yapmıştır. Birinci günün sonunda sağlanan lap-top bilgisayarlar ile EFSA'nın zoonoz veri toplama sistemi üzerinde katılımcıların bizzat uygulama yapması sağlanmıştır. İkinci gün yine EFSA uzmanları tarafından, veri yönetim araçları ve yazılımları, konuyla ilgili ISO standartları, data toplama metotları, veri ekstraksiyonu, validasyon kriterleri, çalışma deseni ve dataların izlenebilirliği konularında sunumlar yapılmış ve yine hem veri validasyonu ile ilgili hem de EFSA'da veri analizi için kullanılan bir yazılım üzerinde uygulama yapılmıştır. 

  

Bakanlığımız ve EFSA iş birliği ile yapılacak seminer dizisi bundan sonra da ilgili paydaşların katılımı ile devam edecektir. 

2005 Yılı Avrupa Birliğinde Zoonoz Broşürü için tıklayınız ...​

​                                           

(1) PRAPeR EFSA’nın bitki koruma ürünlerinde kullanılan yeni veya mevcut aktif maddeler üzerine raportör üye ülkeler tarafından yürütülen risk değerlendirmelerinin yeniden incelemesini yapmakla ve Avrupa Komisyonuna değerlendirmesini yaptığı pestisitler hakkında rapor vermekle sorumlu birimidir

(2) IPA (Instrument for Pre-accession Asistance) önceki 5 katılım öncesi programın yerini alarak katılım-öncesi desteği tek bir yasal temel altında birleştiren programdır.

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI