Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde yürütülen 'Türkiye'de Gediz Nehir Havzasında Sürdürülebilir ve Entegre Su Kaynakları Yönetimi GEF Projesi' uluslararası arenada önemli bir başarı elde etti.
FAO'nun kuruluşunun 80. yılı kapsamında düzenlenen değerlendirmede, bahse konu proje 'Dayanıklı Tarım ve Gıda Güvenliği için Toprak, Arazi ve Su Kaynakları Yönetiminde Etkili Çözümler' başlığı altında FAO Küresel Teknik Tanınma Ödülü'ne layık görüldü.
Bu ödül, Gediz Havzası'nda hayata geçirilen entegre su yönetimi uygulamalarının tarımsal üretimde dayanıklılığı artırması ve gıda güvenliğine sağladığı katkılar açısından dünya çapında örnek bir çalışma olduğunu bir kez daha tescilledi.

Proje kapsamında Manisa ve İzmir illerinde; orman ve tarım arazilerinde erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları, mera rehabilitasyonu, yeraltı suyu yapay besleme fizibilite çalışmaları ve su kaynaklarının korunmasına yönelik bütüncül uygulamalar hayata geçirildi.
Ayrıca ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası'nda flamingo adasının rehabilitasyonu gerçekleştirilerek flamingo halkalama çalışmalarıyla biyolojik çeşitliliğin korunmasına destek verildi.
Çiftçilerimizin su kaynaklarını daha verimli kullanmalarını sağlamak amacıyla akıllı sulama sistemleri kuruldu, su verimliliği ve mera yönetimi konularında 5 adet Uygulamalı Çiftçi Okulu aracılığıyla eğitimler düzenlendi. Böylece hem doğal kaynakların korunması hem de üreticilerimizin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin artırılması yönünde önemli bir adım atıldı.
Uygulamalı Çiftçi Okulları aracılığıyla sahada elde edilen güçlü sonuçlar, modelin ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik kararlılığı pekiştirdi. Önümüzdeki dönemde, modern tarım tekniklerini üreticilerle buluşturan bu modelin Türkiye genelinde uygulanmasıyla,
su verimliliği ve sürdürülebilir üretim kültürünün tarımın her aşamasına yerleştirilmesi hedefleniyor. Böylelikle hem üretici refahının artması hem de tarımsal üretimin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi sağlanacak.
Projede emeği geçen tüm paydaşlarımız, yerel üreticilerimiz, teknik personel ve FAO işbirliği ile Türkiye olarak suya, toprağa ve üretime sahip çıkmaya kararlılıkla devam edeceğiz.
