Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram Tarımsal Kalkınma Vakfı'nın 12.06.2021 tarihindeki Cumartesi Sohbetleri Programına konuk oldu.
Genel Müdür Yardımcısı Bayram, “Türkiye’de Bitki Sağlığı Faaliyetleri” konusunda bir sunum yaptı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü olarak gıda zincirinin her aşamasında ciddi kontrol yapıldığını, bitkisel üretim yapılan yaklaşık 38 milyon hektar alanda bitki sağlığı konusunda çalıştıklarını, Türkiye’de ekonomik öneme sahip yaklaşık 160 kültür bitkisi, buna karşılık 646 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot olduğunu, mücadele metotlarından kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadeleye öncelik verildiğini, zorunlu kalındığında da kimyasal ve entegre mücadele metodunun uygulandığını, tahmin ve uyarı sistemlerini kullanarak daha etkili mücadele yapıldığını belirtti.
Zirai ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının önlenmesi ve ekosistemin korunması için biyolojik ve biyoteknik mücadeleye destek verildiğini, yanlış ilaç kullanımının önlenmesi için her yıl yaklaşık yirmi bin üretim yerinde hasat öncesi pestisit denetimi yapıldığını, bitki koruma ürünlerinin üretici ve ithalatçısından nihai kullanımına kadar “karekod” sistemiyle kontrol edildiğini, bitki koruma ilaç bayileriyle ilgili yapılan yeni düzenlemeyle modern ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulduğunu, yeni uygulamaya konulan Zirai İlaç Atık Biriktirme Noktalarıyla zararlı atıkların toplandığını ifade etti.