Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    BAĞLI KURULUŞLARIMIZ
    GÖREV YAPMIŞ GENEL MÜDÜRLERİMİZ
  • FAALİYETLER
    BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
    BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    GIDA İŞLETMELERİ VE KODEKS
    GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR
    TAŞRA TEŞKİLATI BİLGİLENDİRME
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA
    HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SINIR KONTROL
    RİSK DEĞERLENDİRME
    VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ VE HALK SAĞLIĞI
    YEM
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
    HUKUKİ DAYANAK
    GKGM TANITIM SUNUMU
    RESMİ TARIMSAL İLAÇ İSTATİSTİKLERİ
    BİLGİ KÖŞESİ
    • TÜKETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
    • ÜRETİCİ BİLGİ KÖŞESİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü > Haber

SAMSUN İLİNDE KAHVERENGİ KOKARCA PANELİ DÜZENLENDİ

28.11.2023 / Gösterim Saysı : 88 / Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında yürütülen kahverengi kokarca mücadelesinde kamuoyu farkındalığını artırmak amacı ile Samsun'da bir panel düzenlendi.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen panelde Samsun Valisi Orhan Tavlı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin TÜRKER ve Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi Sinan ATİK katılımcılara hitap etti.

Samsun Valisi Orhan TAVLI konuşmasında, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında İllerinde böyle bir panele ev sahipliği yapmasından büyük gurur duyduğunu, Samsunun iki önemli nehrin oluşturduğu ova üzerinde büyük bir tarımsal potansiyelin ve ürün çeşitliliğinin olduğunu belirterek, kahverengi kokarca mücadelesinin doğal dengeye zarar vermeyecek şekilde yapılması gerektiğini, bu konuda yapılacak mücadeleye gerekli katkı ve desteği vereceklerini, belirterek İllerinde böyle bir panelin yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER konuşmasında kamuoyunu bilgilendirmenin önemini, zararlının üreticilere ve halka tanıtılmasının gerekliliğini ve mücadelede yapılması gereken iş birliği ile kışlak mücadelesinin önemini vurgulayarak, alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Zararlının görüldüğü yerde imha edilmesi ve bu noktada tüm vatandaşlarımızdan toplu bir aksiyon göstermelerini beklediklerini belirten Genel Müdür DİLBER konuşmasında kahverengi kokarcayı daha Türkiye'ye girmeden takip ettiklerini, tarım teşkilatının zararlı hakkında gerekli teknik bilgiye sahip olduğunu, kışlaklarda mekanik mücadele yapılması gerektiğini, sahada ise mart ayından itibaren gerekli çalışmaların yapılacağını, ayrıca Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde de faydalı böcek üretileceğini belirtti. Her zaman üreticilerle, ihracatçılarla ve sivil toplum kuruluşları ile bir arada olmayı önemsediklerini ve mücadelede bu anlayışla çalışacaklarını ifade ederek, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, katılımcı il müdürlüklerine, panelistlere ve tüm katılımcılara teşekkür ve tebriklerini iletti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM İllerinin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu, ovada birçok ürün yetiştirildiğini belirterek açılışta katılımcılara teşekkür ederek panelin hayırlı olmasını diledi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Kaan ALTAŞ üretilen ve mücadelede kullanılan samuray arısı ürettiklerini ve 2023 yılı 20.000 adet bölgeye salım yaptıklarını 2024 yılı hedeflerinin ise 150.000 olduğunu açıklamıştır.

Artvin ili Kemalpaşa ilçesinde uygulanan kokarcayı getir bisikleti götür projesi yapılarak okullarda farkındalık eğitimleri yaptıklarını ve bu projeden olumlu dönüşleri olduğu bildirilmiştir.

Protokol konuşmalarının ardından panelistler tarafından zararlının tanıtımı, mücadelesi ve tarımsal ve kentsel yaşamda oluşturacağı riskler anlatılarak soru cevap bölümüne geçidi.

Panele; Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi, üniversite öğretim görevlileri, çevre illerin İl Tarım ve Orman Müdürleri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri ve teknik personel, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü konu uzmanları, Ziraat Odası başkanları, muhtarlar, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.

Panel sonrası Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı teknik personelince Çarşamba ve Terme İlçelerinde bilgilendirme ve arazi çalışmaları yapıldı.

Son Haberler
...
Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Hareketlerine Sık ...
...
Gıda Ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetme ...
...
Muğla'da Yeni Göreve Başlayan Veteriner Hekiml ...
...
Çankırı Veteriner Yol Kontrol Ve Denetim İstas ...
...
Adana Ve Diyarbakır Bölge İllerinde Süne Mücad ...
...
Arjantin İle Hayvan Ve Hayvansal Ürünler Alanı ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Yeni Bina 4-5-6-7.kat Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0 312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0 312 258 76 93

  • E-Posta : tarimbilgi@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI