Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında yürütülen kahverengi kokarca mücadelesinde kamuoyu farkındalığını artırmak amacı ile Samsun'da bir panel düzenlendi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen panelde Samsun Valisi Orhan Tavlı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin TÜRKER ve Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi Sinan ATİK katılımcılara hitap etti.
Samsun Valisi Orhan TAVLI konuşmasında, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında İllerinde böyle bir panele ev sahipliği yapmasından büyük gurur duyduğunu, Samsunun iki önemli nehrin oluşturduğu ova üzerinde büyük bir tarımsal potansiyelin ve ürün çeşitliliğinin olduğunu belirterek, kahverengi kokarca mücadelesinin doğal dengeye zarar vermeyecek şekilde yapılması gerektiğini, bu konuda yapılacak mücadeleye gerekli katkı ve desteği vereceklerini, belirterek İllerinde böyle bir panelin yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER konuşmasında kamuoyunu bilgilendirmenin önemini, zararlının üreticilere ve halka tanıtılmasının gerekliliğini ve mücadelede yapılması gereken iş birliği ile kışlak mücadelesinin önemini vurgulayarak, alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Zararlının görüldüğü yerde imha edilmesi ve bu noktada tüm vatandaşlarımızdan toplu bir aksiyon göstermelerini beklediklerini belirten Genel Müdür DİLBER konuşmasında kahverengi kokarcayı daha Türkiye'ye girmeden takip ettiklerini, tarım teşkilatının zararlı hakkında gerekli teknik bilgiye sahip olduğunu, kışlaklarda mekanik mücadele yapılması gerektiğini, sahada ise mart ayından itibaren gerekli çalışmaların yapılacağını, ayrıca Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde de faydalı böcek üretileceğini belirtti. Her zaman üreticilerle, ihracatçılarla ve sivil toplum kuruluşları ile bir arada olmayı önemsediklerini ve mücadelede bu anlayışla çalışacaklarını ifade ederek, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, katılımcı il müdürlüklerine, panelistlere ve tüm katılımcılara teşekkür ve tebriklerini iletti.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM İllerinin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu, ovada birçok ürün yetiştirildiğini belirterek açılışta katılımcılara teşekkür ederek panelin hayırlı olmasını diledi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Kaan ALTAŞ üretilen ve mücadelede kullanılan samuray arısı ürettiklerini ve 2023 yılı 20.000 adet bölgeye salım yaptıklarını 2024 yılı hedeflerinin ise 150.000 olduğunu açıklamıştır.
Artvin ili Kemalpaşa ilçesinde uygulanan kokarcayı getir bisikleti götür projesi yapılarak okullarda farkındalık eğitimleri yaptıklarını ve bu projeden olumlu dönüşleri olduğu bildirilmiştir.
Protokol konuşmalarının ardından panelistler tarafından zararlının tanıtımı, mücadelesi ve tarımsal ve kentsel yaşamda oluşturacağı riskler anlatılarak soru cevap bölümüne geçidi.
Panele; Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Üyesi, üniversite öğretim görevlileri, çevre illerin İl Tarım ve Orman Müdürleri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri ve teknik personel, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü konu uzmanları, Ziraat Odası başkanları, muhtarlar, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.
Panel sonrası Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı teknik personelince Çarşamba ve Terme İlçelerinde bilgilendirme ve arazi çalışmaları yapıldı.