Bilindiği üzere 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince Veteriner tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması, ithalatı, üretimi ve son kullanımına kadar bütün aşamalarında izlenmesi ve denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumluluğundadır.
Veteriner tıbbi ürünler hayvan sağlığının temin edilmesi için olduğu kadar hayvansal gıdalar ve çevre üzerinde meydana getirdiği sonuçları itibarıyla kritik öneme sahiptir. Bu sebeple veteriner tıbbi ürünlerin tüm aşamalarında izlenebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.
Bu amaçla Bakanlık söz konusu ürünlerin etkin bir şekilde izlenmesi için veteriner hekim reçetelerinin elektronik ortamda düzenlenmesine karar vermiş ve gerekli çalışmaları başlatmıştır.
E-Reçete yazılımı Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) modülü altında gerçekleştirilmiş olup Sistem İçişleri Bakanlığı MERNİS veri tabanı, Bakanlığa ait, TÜRKVET, Kanatlı, Su Ürünleri, Arıcılık ve Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi veri tabanları ile bağlantılıdır.
E-Reçete Sistemiyle ilgili yazılım çalışmaları 2017 yılı başı itibarıyla tamamlanmış ve sonrasında Sistemin tanıtılması amacıyla öncelikle Veteriner Hekim Oda Başkanları, Bakanlık ilgili birimleri ve İl Müdürlüklerinde görevli Sistem Sorumluları ile toplantılar düzenleyerek uygulama hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Devam eden süreçte E-Reçete Sistemine kullanıcı kayıtlarına başlanmış ve Sistem 15.07.2017 tarihi itibarıyla Ülke genelinde veteriner hekimler için test uygulamasına açılmış ve test süreci 31.12.2017 tarihine kadar devam etmiştir.
Sistemin test süresinde bulunduğu zaman dilimi içerisinde, Bakanlık uzmanları tarafından 32 İlde düzenlenen toplantılarda 5000 den fazla meslek mensubuna bilgilendirmede bulunulmuş, ayrıca veteriner ilaç sektörü, üniversiteler ve hayvancılık sektörü temsilcileri ile yapılan toplantılarda 2000 e yakın kişiyle görüş alış verişinde bulunulmuştur.
Bütün bu çalışmalar sonunda Sistem üzerinde gerekli iyileştirmeler yapılarak 01.01.2018 tarihi itibarıyla tüm Ülkede veteriner hekimlik alanında Elektronik Reçete (E-Reçete) uygulamasına geçilmiştir.
Diğer taraftan Bakanlık ülkemizde hayvan sağlığı alanında kullanılan veteriner ilaçlarının üretimi veya ithalatından son kullanımına kadar izlenmesi ve kayıt altına alınması amacıyla ayrıca İlaç Takip Sistemi (İTS) kurulmasına karar verilmiş ve 2017 yılı içerisinde İlaç Takip Sistemi yazılım çalışmaları da başlatılmıştır.
Gelinen noktada İlaç Takip Sistemi( İTS) yazılım çalışmaları da tamamlanmış ve 2018 yılı Şubat ayı itibarıyla İlaç Takip Sisteminin (İTS) de uygulamaya konulması ve E-Reçete Sistemi ile entegre edilmesi sağlanacaktır.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından uygulaması başlatılan E-Reçete Sistemi ve 2018 yılı Şubat ayı itibarıyla uygulamaya konulacak olan İlaç Takip Sistemi( İTS) ile Ülkemizde kullanılan veteriner ilaçları tüm aşamalarında etkin bir şekilde izlenecektir.
Ayrıca E-Reçete Sistemi ile;
• Hayvan sağlığı alanında gerçekleştirilen faaliyetler kaydedilerek Ülkemizde hayvan hastalıklarının görülme sıklığı ve yayılımı istatistiki olarak görülebilecek, epidemiyolojik veri tabanı oluşturulacak,
• Salgın hayvan hastalıkları ile ilgili bildirimler sağlıklı ve hızlı bir şekilde alınarak hayvan hastalıkları ile daha etkin bir şekilde mücadele edilebilecek,
• Uygulanan tedaviler kayıt altına alınarak bu alanda bir veri tabanı oluşturulacak,
• Tedavide kullanılan her bir ilacın hangi hayvana, ne zaman ve ne şekilde uygulandığı takip edilerek gerçek zamanlı ilaç kullanım kayıtları elde edilebilecek,
• İlaç kullanımından kaynaklı gıdalarda ilaç kalıntı riski izlenecek, kalıntı bırakan hayvanların kesimhaneye sevki veya süt, yumurta gibi uygunsuz ürünlerin pazara arzı engellenerek gıda güvenliği temin edilecek,
• Hayvancılık işletmeleri ile ev hayvanlarının kayıtları tutularak hayvancılık veri tabanlarının güncel tutulması için önemli bir kaynak oluşturulacak,
• E-Reçete Sistemi Bakanlığın diğer veri tabanları eşleştirilerek bütüncül bir sistem yönetimine imkân sağlayacaktır.