Bakanlığımız ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğinde 2014-2017 yılları arasında ‘Kanatlı Hayvanlardan ve Gıdalardan Salmonella İzlenmesi ve Kontrol Programlarının Geliştirilmesi Projesi’ yürütülmüş olup, projesinin çıktısı olarak 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı' yayımlanmıştır.
Proje ile, ülkemizde birincil üretim dâhil yem ve gıda zincirinin ilgili aşamalarında izleme yapılması, Sağlık Bakanlığı verilerine göre halk sağlığı önemi olan serotipler göz önüne alınarak hedefler belirlenmesi ve birincil üretimde etkenlerin azaltılmasına yönelik ‘Ulusal Salmonella Kontrol Programı’ oluşturulması amaçlanmıştır.
Projede kanatlı ve kanatlı ürünlerinden toplam 13.552 materyal incelenmiş olup, proje sonucunda broyler, hindi, damızlık, kesimhane ve gıda örneklerinde baskın serotip Salmonella Infantis iken, yumurtacılarda Salmonella Kentucky olduğu tespit edilmiştir.
'Ulusal Salmonella Kontrol Programı'nın yayımlanmasını müteakiben 6 ay içinde, kontrol programına dâhil olmak isteyen kanatlı işletmeleri kendi işletme yapılarına uygun kontrol programlarını hazırlayarak onay için Bakanlığımıza sunacaklardır. 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı'na dahil olmak isteyen işletmelerin, kontrol programında yer alan tedbirlere uyması gerekmektedir.
'Ulusal Salmonella Kontrol Programı' ile broyler, yumurtacı tavuklar ve hindilerde AB ülkelerinde olduğu gibi halk sağlığı önemi olan Salmonella serotipleri arasında olan S.Enteritidis ve S.Typhimurium sıklığının %1 düzeyinin altında olmasının sağlanması hedeflenmektedir.
'Ulusal Salmonella Kontrol Programı'nın hayata geçirilmesinin;
- Gıda kaynaklı Salmonella enfeksiyonu görülme insidansının düşürülmesi ve başta insan ve hayvan sağlığının korunması ile,
- Kanatlı sektöründeki ihracat artışı ve ticari faaliyetlerin daha geniş yelpazede sürdürülmesinde olumlu etkilerinin olacağı değerlendirilmiştir.